search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Ντομπρόβσκις: «Απολύτως εφικτό» να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση – Το κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο

21.11.2017 11:01
Ντομπρόβσκις: «Απολύτως εφικτό» να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση - Το κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο - Media

 

Την άποψη ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδώσει το υπερπλεόνασμα ως κοινωνικό μέρισμα ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

   Απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις δυνατότητες ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης εγκαίρως, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», κάτι που επιβεβαιώνουν και οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Σημείωσε επίσης ότι αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, ενώ σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, αναγνώρισε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους «υπεραποδίδει».

   «Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

   Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένας τομέας που η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και συνδράμει με την απαραίτητη τεχνική συνδρομή.

   Τέλος, αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται και ότι είναι «απολύτως εφικτό» να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή «στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου».

   «Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18