search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ελλάδα, Kύπρος και Αίγυπτος πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

21.11.2017 12:31

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη» και τόνισε: «Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Για το Κυπριακό επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας. «…Στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας. Παράλληλα, τόνισε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο “EuroAfrica Interconnector” (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Αναφερόμενος στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».
 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η τριμερής συνεργασία έχει φέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Υπογράμμισε δε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης συνεργασίας και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εμπλοκή ιδιωτικού τομέα που αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση των ενεργειακών σχεδιασμών.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι υπάρχουν νέοι τομείς δράσης προς ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας
«Στόχος είναι μέσα από κοινές δράσεις να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν  κοινές δράσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και διεξαγωγή επιχειρηματικό φόρουμ στη Λευκωσία για τον τομέα των αποβλήτων.

Επίσης. ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αλ Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Είμαστε έτοιμοι για επάνοδο στο διάλογο. Ευχαριστίες για τη στήριξη Ελλάδας και Αιγύπτου στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι υπογράμμισε ότι ο τριμερής μηχανισμός έχει σκοπό την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.  Υπογράμμισε ότι υπάρχουν  πολλοί και υποσχόμενοι τομείς συνεργασίας για διατήρηση του φυσικού πλούτου και είπε ότι πρέπει να αγωνιστουν και οι τρεις χώρες για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης

Τέλος ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι το 2018 η χώρα του θα διοργανώσει επαφές για να έλθουν πιο κοντά Κύπριοι και Αιγύπτιοι που κάποτε έζησαν κοντά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:52