search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:50
MENU CLOSE

Βραβεύθηκε για το πολιτικό του σθένος ο Αλέξης Τσίπρας (Photos/Video)

23.11.2017 10:50
Βραβεύθηκε για το πολιτικό του σθένος ο Αλέξης Τσίπρας (Photos/Video) - Media

 

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βραβεύθηκε από τα μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale με το βραβείο Πολιτικού Σθένους.

«Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα», ανέφερε.

 «Οι δοκιμασίες, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα, ήταν μεγάλες και δύσκολες. Θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι, μιας και αναφερθήκατε στον Κρέοντα και την Αντιγόνη. Εγώ να πιάσω ένα άλλο μυθικό πρόσωπο και να σας πω τώρα, βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Πρωθυπουργός στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης  και επιχειρηματίες παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.

Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη βράβευσή, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

“Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων” σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ΠΘ ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις. Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλα αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις.

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη απόφασεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο ΠΘ σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση. 

Το απόγευμα θα τιμηθεί με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:48