search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:23
MENU CLOSE

Καμπανάκι Τσίπρα: Η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση

23.11.2017 18:18
Καμπανάκι Τσίπρα: Η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση - Media

 

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή βράβευσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου με το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l‘Engagement européen).

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. διαχειρίστηκε την κρίση του ευρώ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη πορεύεται στο χρόνο με τις αντιφάσεις και αντινομίες της. Την Ευρώπη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρώπη της μισαλλοδοξίας, των εθνικισμών, του Ολοκαυτώματος. Την Ευρώπη του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, αλλά και δύο παγκοσμίων πολέμων. Τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των τεχνοκρατών και των περιορισμών, αλλά και τη δημοκρατική Ευρώπη των δικαιωμάτων και των ανοιχτών οριζόντων» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση, αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και την ακόμα μεγαλύτερη ένωση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία βάθυνε το ρήγμα Βορρά-Νότου. Η διαχείριση της μετέφερε ατύπως, αλλά ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων από τους υπερεθνικούς, ευρωπαϊκούς θεσμούς στους διακυβερνητικούς», σημειώνοντας ότι «αποφάσεις λαμβάνονται σε μη θεσμικά όργανα με συνδετικό κρίκο τον νεοφιλελεύθερο φετιχισμό με υποβάθμιση υπερεθνικών θεσμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και αφήνοντας αιχμές ειδικά για το Βερολίνο, καθώς τόνισε ότι «κυριαρχεί ετεροβαρής αντίληψη . Ζητείται ταχεία μείωση ελλειμμάτων στον Νότο και ανέχεται τα εξίσου επιβαρυντικά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στον Βορρά και κυριώς στη Γερμανία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες, ανέφερε και τόνισε πως «εμείς όμως παρά τη πρωτοφανή πίεση, Παραμείναμε στην Ευρώπη, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Γι αυτό, η ευρωπαϊκή δέσμευση του ελληνικού λαού δεν είναι ένα σύνηθες ρητορικό σχήμα. Είναι μια διαρκής και επίπονη συγγραφή κεφαλαίων της ίδιας της Ιστορίας της» 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι οι οικοδεσπότες του δεν… μετάνιωσαν για τη βράβευση, τόνισε ότι «η ενότητα δεν μπορεί να παραμείνει μόνο νομισματική, αλλά πρέπει να είναι και οικονομική και κοινωνική» και υπογράμμισε ότι «η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. […] Είναι αναγκαία η αναχαίτιση φορολογικού ανταγωνισμού στα κράτη μέλη και κλείσιμο δρόμων προς φορολογικούς παραδείσους», προσθέτοντας παράλληλα, ότι πρέπει «ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων να ενταχθεί στο νομικό πλαίσιο» και αναφέροντας ότι «οι θέσεις μας συγκροτούν ισχυρή και διαρκή δέσμευση στην Ευρώπη, που αφορά το όραμά μας για Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15