search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:29
MENU CLOSE

Επενδύσεις και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη στην ατζέντα Τσίπρα – Μακρόν

24.11.2017 08:32
13/6/2019 - Media

 

Μετά την διπλή χθεσινή βράβευση στο Παρίσι από την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale και τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού, σειρά σήμερα έχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού η συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο. Ειδικότερα, νωρίς το πρωί πραγματοποιείται πρόγευμα εργασίας, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν  η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος από το πρόγραμμα, αλλά και οι εξελίξεις στη Γερμανία οι οποίες επηρεάζουν τόσο την συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης αλλά και τις διαπραγματεύσεις για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η Αθήνα, αν και εκτιμά ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν επηρεάζεται, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο – όπου πλέον στο κάδρο έχει μπει και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διερευνήσει το γαλλικό κλίμα, τις θέσεις, εκτιμήσεις ή και ανησυχίες του Γάλλου Προέδρου σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπου συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Προετοιμασία για τη Δευτέρα

Η επιστροφή στην Αθήνα θα προσγειώσει τον Αλέξη Τσίπρα στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, όπου κυριαρχεί το θέμα της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα, για την οποία αναμένεται να υπάρξει πυρετώδης προετοιμασία το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε αναβολή της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ που ήταν προγραμματισμένη για χθες Πέμπτη, ώστε να παρίσταται και να μπορέσει να τοποθετηθεί και ο ίδιος, ενώ το ίδιο έχει καλέσει να πράξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εν ολίγοις, η συζήτηση από διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου αναμένεται να λάβει χαρακτήρα συζήτησης στο επίπεδο των αρχηγών με την κυβέρνηση να επιχειρεί να αντεπιτεθεί στις κατηγορίες περί σκανδαλώδους συμφωνίας πώλησης. Στο επίκεντρο θα τεθεί και η απόπειρα του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου να διακινήσει απόρρητα έγγραφα, με την κυβέρνηση να αλλάζει την αρχική σκληρή στάση που εξέπεμψε το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας πώς το ζήτημα δεν είναι να μην ενημερωθούν για τα έγγραφα οι βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, αλλά να μην γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή και στον Τύπο.

Φίλης, Κυρίτσης, Σκουρλέτης ζητούν να ακυρωθεί η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Αν και εκτιμάται πως από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρόκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαθέτει «χαρτιά» και απαντήσεις για να αντικρούσει τις κατηγορίες εν τούτοις σε επικοινωνιακό επίπεδο «παραφωνία» προκύπτει στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη και του Γιώργου Κυρίτση που ζητούν να ακυρωθεί η διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία υπό το επιχείρημα ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στον εμφύλιο της Υεμένης και ως εκ τούτου υπάρχει ο κίνδυνος να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή αλλά εμπλέκεται σε «πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς». Με αυτή την κριτική, φαίνεται να συντάσσεται και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι από αυτή την πλευρά δεν αμφισβητείται η «καθαρότητα» της συμφωνίας, καθώς όπως αναφέρει ο Ν. Φίλης στη δήλωσή του οι απαντήσεις που αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή,  «στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας» δεν έχει καμία αμφιβολία ότι « θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες».  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 22:29