search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:08
MENU CLOSE

Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να καταχωρούν ΜΜΕ ως «πράκτορες του εξωτερικού»

25.11.2017 16:32
Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας για επισκέψεις πολεμικών πλοίων - Media

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τον νόμο που επιτρέπει να καταχωρίζονται μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αυτή την ονομασία.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στα μέσα Νοεμβρίου και αυτή την εβδομάδα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), δημοσιεύθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο όπου δημοσιοποιούνται τα νομικά έγγραφα των ρωσικών αρχών και τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Το κείμενο επιτρέπει να καταχωρίζεται οποιοδήποτε διεθνές μέσο ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία υπό την αμφιλεγόμενη ονομασία «πράκτορας του εξωτερικού» έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νόμος αυτός παρουσιάζεται ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να καταχωρίσουν ως «πράκτορα του εξωτερικού» το τηλεοπτικό δίκτυο RT που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να καταχωριστούν υπό την παραπάνω αμφιλεγόμενη ονομασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:07