search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:04
MENU CLOSE

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί και τα 86 δισ. του προγράμματος

26.11.2017 14:34
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί και τα 86 δισ. του προγράμματος - Media

Σε συνέντευξη του στην Handelsblatt, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης: «Η επόμενη δόση θα μπορούσε να εκταμιευθεί στις αρχές του 2018».

 

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν βαρέλι χωρίς πάτο. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι η χώρα θα χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τα συνολικά 86 δις ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής», γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δηλώνει: «Χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι πιστώσεις που θα αντλήσει τελικά η Ελλάδα θα είναι αισθητά λιγότερες από το ανώτατο όριο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει δύο λόγους για την θετική αυτή εξέλιξη: «Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερες από ότι αναμένονταν. Από τα συνολικά 25 δις που είχαν προβλεφθεί για τη στήριξη των τραπεζών, χρειάστηκαν εν τέλει μόλις 5,4 δις. Ο δεύτερος λόγος είναι, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η θετική πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών: «Στα μέχρι σήμερα περίπου 40 δις που εκταμιεύθηκαν, θα προστεθούν και άλλα ποσά μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018. Το συνολικό ποσό όμως που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι σαφώς λιγότερο από 86 δις», δηλώνει ο Κλάους Ρέγλινγκ.

Πως θα αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα ποσά;

Χρηματοπιστωτικοί κύκλοι στην Αθήνα υπολογίζουν το ποσό που θα απομένει στα ταμεία του ΕΜΣ στα 28 δις. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ωστόσο δεν θέλει να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά. Αναφέρεται πάντως στις δυνατότητες αξιοποίησης των ποσών που έχουν εναπομείνει: «Τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής ακριβών δανείων με φθηνότερα του ΕΜΣ. Η ανταλλαγή αυτή θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ωστόσο προσθέτει ότι «προϋπόθεση για αυτό είναι ωστόσο η Αθήνα να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια ώρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι αισιόδοξος και για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης: «Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στην πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης λόγω της καλής προεργασίας της ελληνικής πλευράς. Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά συνεχίσει την καλή δουλειά, η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», τόνισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ προσθέτοντας ότι «η επόμενη δόση μπορεί τότε να εκταμιευθεί στις αρχές του 2018».

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15