18/07/2019 00:54:01

Αξιολόγηση: Οι θεσμοί στην Αθήνα - Τα ανοικτά μέτωπα, το χρονοδιάγραμμα και η τεχνική συμφωνία

FAZ: Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μια σημαντική επιτυχία - Media

Η κλεψύδρα που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η διαπραγμάτευση φαίνεται να αδειάζει, καθώς υπάρχουν μόλις πέντε 24ωρα της Αθήνας για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες.  

Στόχος είναι να φτάσουμε στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (4 Δεκεμβρίου) με ένα υπογεγραμμένο κείμενο τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement). 

Αν αυτό συμβεί, μέσα στον Δεκέμβριο θα ψηφιστεί -μαζί με τον προϋπολογισμό του 2018- ένας ακόμη μνημονιακός νόμος ώστε στο Eurogroup του Ιανουαρίου να συνταχθεί το αναθεωρημένο μνημόνιο και το κείμενο συμμόρφωσης (compliance report) και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτωπα 

Παραμένουν περίπου 70 προαπαιτούμενα  αυτή τη στιγμή ανοικτά. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται πολύ μεγάλος, ωστόσο, υπάρχει διάθεση τόσο από τους εκπροσώπους των θεσμών όσο και της Ελλάδας να τελειώσουν οι δύσκολες εκκρεμότητες, οι οποίες είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες.

Απομένουν τα εξής: 

  • Ελληνικό: Όλα εξαρτώνται από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος
  • Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι δανειστές θέλουν να δουν αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας ημέρα συζητήσεων στην Αθήνα. Η Πλατφόρμα θα ανοίξει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 
  • Ενεργειακά: Όσον αφορά τα ενεργειακά, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, κάτι που θα γίνει με την πώληση δύο μονάδων στη Μεγαλόπολη και ενδεχομένως και των μονάδων στη Φλώρινα
  • Κοινωνικά επιδόματα: Βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.