search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:40
MENU CLOSE

Υπ. Εξωτερικών για τα απόρρητα έγγραφα: Όποιος θέλει να αλλάξει το νόμο να το πει

27.11.2017 09:19
Υπ. Εξωτερικών για τα απόρρητα έγγραφα: Όποιος θέλει να αλλάξει το νόμο να το πει - Media

Νέα ανακοίνωση για τα απόρρητα έγγραφα και τον τρόπο χειρισμού τους με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών λίγες ώρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης για το θέμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών εξηγεί πώς γίνεται ο χαρακτηρισμός και ο αποχαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως απόρρητου, στη συνέχεια επιτίθεται σε όσους χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατική μεθόδευση τη μη δημοσιοποίησή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πολλές ανακριβείς πληροφορίες από δήθεν γνώστες της διαδικασίας που διέπει τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό κρατικών εγγράφων. Συναφώς και προς αποφυγή περαιτέρω παρανοήσεων επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία:

1) Μόνος αρμόδιος για τον χαρακτηρισμό ενός εγγράφου ως απορρήτου είναι η εκδούσα αρχή.

2) Βασικό κριτήριο επιλογής της διαβάθμισης είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου του εγγράφου, με γνώμονα την δυνητική βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει στα εθνικά συμφέροντα η τυχόν δημοσιοποίησή του. Εφόσον το έγγραφο διαβαθμιστεί, υπόκειται στους περιορισμούς του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας.

3) Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, προβλέπεται ότι “επιτρέπεται ο κατ’ εξαίρεσιν αποχαρακτηρισμός ενός εγγράφου, εφόσον συντρέχουν λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος. Ο αποχαρακτηρισμός ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής αποχαρακτηρισμού, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών”. Συνεπώς, η ερμηνεία του περιεχομένου και ο αυθαίρετος “χαρακτηρισμός” ενός κρατικού εγγράφου από αναρμόδιους που εμφανίζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασφαλώς και δεν υποκαθιστά την προβλεπόμενη δια του νόμου διαδικασία αποχαρακτηρισμού του.

Τα ανωτέρω δεν είναι παρά μια αναφορά στην κείμενη νομοθεσία. Δεν αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τους ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων που διατείνονται ότι η μη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων συνιστά αντιδημοκρατική μεθόδευση και παραπέμπει σε νόμους περί κατασκοπείας.

Αν οι κύκλοι αυτοί θεωρούν ότι η εφαρμογή των νόμων του Ελληνικού Κράτους απειλεί τη δημοκρατία, τότε αντί να κατηγορούν το Υπουργείο Εξωτερικών που επικαλείται και εφαρμόζει τους νόμους του Ελληνικού Κράτους θα πρέπει να ζητήσουν αλλαγή του νόμου και να εξηγήσουν για ποιο λόγο και προς τι τον ψήφισαν οι ίδιοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:38