search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:22
MENU CLOSE

Γερμανία: Ο μακρύς δρόμος για το μεγάλο συνασπισμό

28.11.2017 06:54
Το «μεγάλο παζάρι» - Τι πήραν και τι έδωσαν Μέρκελ και Σουλτς - Media

Η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζεται υπέρ της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στο τέλος της χθεσινής τετράωρης συνεδρίασης του προεδρείου του κόμματος που διήρκησε ως το βράδυ επικράτησε η άποψη πως οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με σκοπό το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Στη συνεδρίαση επικράτησε σύμφωνα με συμμετέχοντες αισιοδοξία πως το εγχείρημα θα πετύχει.

Σε αυτό το πνεύμα κινούνται σήμερα οι δηλώσεις κομματικών στελεχών του CDU που καταγράφει η Deutsche Welle. Π αράλληλα όμως προειδοποιούν το SPD να μην θέτει υπερβολικές αξιώσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα το μεσημέρι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διευκρίνισε πως αφετηρία των διαπραγματεύσεων για το κόμμα της είναι το προεκλογικό πρόγραμμα. «Αλλά γνωρίζουμε βέβαια», πρόσθεσε «πως τέτοιου είδους διαβουλεύσεις πάντα απαιτούν και συμβιβασμούς.»

Αξιώσεις των Σοσιαλδημοκρατών

Γεγονός είναι ότι εδώ και ημέρες σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί διατυπώνουν σειρά αιτημάτων ως προϋπόθεση για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Μιλώντας για παράδειγμα σήμερα το πρωί στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε από τους Χριστιανοδημοκράτες πριν την έναρξη συνομιλιών  μέτρα εμπιστοσύνης σε ένδειξη καλής θέλησης. Δεδομένου ότι υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση των δύο κόμματων αλλά και ότι διαθέτουν πλειοψηφία στη βουλή θα μπορούσαν σύμφωνα με τον κ. Στέγκνερ κάλλιστα να ψηφίσουν μέτρα που είναι σημαντικά για τους σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό.

Σε αντίθεση με την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών η κομματική βάση εξακολουθεί να απορρίπτει την εκδοχή ενός μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa μόνο το 36% των μελών του κόμματος εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το 48% θα προτιμούσε το SPD να παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αναφορικά με την επανεκλογή του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς από το συνέδριο του SPD στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, το 67% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

«Δεν μπορούμε να λέμε συνεχώς όχι»

Στη συνεδρίαση της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή συζητήθηκαν εκτενώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα σε συνδυασμό με τις προτάσεις Μακρόν. Σύμφωνα με κύκλους της ηγεσίας του κόμματος η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να επεσήμανε πως η Γερμανία δεν μπορεί να λέει συνεχώς όχι στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο γάλλος Πρόεδρος. Ως παράδειγμα η καγκελάριος ανέφερε την πρόταση του Εμ. Μακρόν για την καθιέρωση ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:22