search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:32
MENU CLOSE

Ένας χρόνος χωρίς τον Φιντέλ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1997
30-11-2017
05.12.2017 04:00
77744.jpg
 
Η Κούβα στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της, χωρίς κανέναν Κάστρο πλέον στην ηγεσία της
 
Στις 25 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια χώρα στο μεταίχμιο. Η Κούβα, ύστερα από χρόνια απομόνωσης, είχε ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματα οριστικής «συμφιλίωσής» της με τον έξω κόσμο, με τον Ραούλ Κάστρο, αδελφό του Φιντέλ, να προχωρεί σε συμφωνία εξομάλυνσης των διπλωματικών (και όχι μόνο) σχέσεων με τις ΗΠΑ, συμφωνία που προσυπέγραψε ο τότε Αμερικάνος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
 
Ο θάνατος του Φιντέλ μπορεί να μην είχε ουσιαστική σημασία όσον αφορά την «πυραμίδα εξουσίας» (ο ίδιος είχε αποσυρθεί χρόνια πριν παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Ραούλ), ωστόσο η συμβολική σημασία του γεγονότος ήταν τεράστια. Από το 2016 και εντεύθεν η Κούβα έχανε τον «επαναστάτη» ηγέτη της και, πλέον, μπορούσε να επιταχύνει το βήμα της προς τις μεγάλες αλλαγές που οι πολίτες της ζητούν από την ηγεσία: περισσότερη ελευθερία, μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, μεγαλύτερη ταύτιση με καπιταλιστικά μοντέλα, περισσότερη εξωστρέφεια.
 
Χωρίς Κάστρο
Κατά τα φαινόμενα οι μεγάλες αλλαγές στην Κούβα θα γίνουν χωρίς κάποιον Κάστρο στην ηγεσία της χώρας. Ανήμερα της πρώτης επετείου από τον θάνατο του Φιντέλ (η οποία τιμήθηκε με σεμνό και «μαζεμένο» τρόπο, καθώς η προσωπολατρία είναι κάτι που οι ηγέτες της χώρας θέλουν να αποφύγουν όσο γίνεται…) άρχισαν και οι εκλογές σε τοπικό επίπεδο με μεγάλη προσέλευση, προκειμένου να εκλεγούν μέσα από 27.000 υποψηφίους τα 605 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, τα οποία με τη σειρά τους θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, καθώς ο Ραούλ Κάστρο έχει ξεκαθαρίσει ότι αποσύρεται τον Φεβρουάριο.
 
Όπως όλα δείχνουν, το τιμόνι της Κούβας θα αναλάβει ο 57χρονος σημερινός πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ Μπερμούδες, ο οποίος θεωρείται, τουλάχιστον από τα δυτικά ΜΜΕ, ως ένας «σκληρός» μαρξιστής – λενινιστής, ο οποίος δύσκολα θα επιτρέψει η χώρα να περάσει άμεσα σε νέο μοντέλο οικονομίας και διοίκησης. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ και ξένους ανταποκριτές ο Κανέλ, αναφερόμενος στις τοπικές εκλογές, έστειλε «σήμα» για τις προθέσεις του λέγοντας ότι θα στείλουν ένα μήνυμα «ενότητας. Πίστης. Μήνυμα ότι ο λαός μας δεν υποκύπτει ούτε σε τυφώνες, ούτε σε εξωτερικές πιέσεις, ούτε στη διάθεση κάποιων ανθρώπων να δουν το σύστημά μας να αλλάζει».
 
Κλοιός από τις ΗΠΑ
Η αναφορά του Κανέλ σε «εξωτερικές πιέσεις» ήταν μια σαφής αιχμή για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ έναντι της Κούβας. Ο Τραμπ εξαρχής τάχθηκε κατά της συμφωνίας Ομπάμα – Κάστρο και το τελευταίο διάστημα έχει σφίξει ξανά τον κλοιό γύρω από τη νησιωτική χώρα αυξάνοντας τους περιορισμούς για ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Κούβα και σταματώντας να δίνει βίζα σε Κουβανούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αμερική. Μάλιστα η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε κάθε εμπορική συναλλαγή με κρατικές επιχειρήσεις της Κούβας και έθεσε περιορισμούς ακόμα και στο πώς και πού Αμερικάνοι ταξιδιώτες μπορούν να ξοδέψουν τα δολάριά τους στη χώρα, ενώ πρόσφατα απαγόρευσε σε επιστήμονες του CDC (σ.σ.: το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ…) να συμμετάσχουν σε συνέδριο στην Αβάνα.
 
Η «γραμμή Τραμπ» μπορεί να περιγραφεί, χοντρικά, ως «καμία αναθέρμανση αν η Αβάνα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την ελευθερία του πολιτεύεσθαι και ελεύθερες εκλογές». 
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε την Κούβα ότι εξαπέλυσε «ηχητικές επιθέσεις» εις βάρος της πρεσβείας της στην Αβάνα, οι οποίες προκαλούσαν δυσφορία και ασθένειες στο προσωπικό και απέσυρε την πλειονότητα της διπλωματικής της αποστολής από τη χώρα, διώχνοντας, ταυτόχρονα και μεγάλο μέρος του προσωπικού της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο ο Τραμπ αποφάσισε να μην κλείσει τελείως την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό «παράθυρο» διαπραγματεύσεων, ενώ διπλωματικοί αναλυτές θεωρούν ως θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν ενέταξαν την Κούβα σε κατάλογο χωρών που θεωρούν ότι σχετίζονται με την τρομοκρατία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:31