search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:01
MENU CLOSE

«Τerror» Friday στην καρδιά του Λονδίνου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1997
30-11-2017
02.12.2017 04:00
lon.jpg

 

Τρομοπανικός εξαιτίας ενός καβγά

Στολισμένο με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια το Λονδίνο, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προσπαθεί να κρύψει τον φόβο που έχει «φωλιάσει» στις καρδιές των κατοίκων του και των επισκεπτών του, αφού μόνο το 2017 έχουν σημειωθεί έξι τρομοκρατικά χτυπήματα.
 
Κι αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής, το οποίο προκάλεσε τρόμο και πανικό σε όλους όσοι βρίσκονταν στο κέντρο του Λονδίνου. 
Τουρίστες και ντόπιοι είχαν βγει στον πιο εμπορικό δρόμο, στην Oxford Street, για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, μια και οι προσφορές ήταν εξαιρετικά ελκυστικές για όλους τους καταναλωτές, λόγω Black Friday.
 
Η εμπειρία που βίωσαν μέσα στα πολυκαταστήματα δεν είχε προηγούμενο, όταν σήμανε «συναγερμός» για ένα «περιστατικό». Οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τις εξόδους κινδύνου για να εκκενώσουν τα κτήρια, δίχως περισσότερες πληροφορίες, και αυτοί που βρίσκονταν στους πάνω ορόφους του γνωστού πολυκαταστήματος House of Fraser άρχισαν να κατεβαίνουν ήρεμα τις σκάλες. 
 
Ωστόσο, ξαφνικά ένα κύμα όχλου από τους κάτω ορόφους του κτηρίου άρχισε να τρέχει με πανικό και ουρλιαχτά προς τις σκάλες, και άρχισε να τις ανεβαίνει. Όσοι κατέβαιναν, αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν επίσης τρέχοντας για να μην ποδοπατηθούν, αλλά και φοβούμενοι για το τι συνέβη στους κάτω ορόφους και προκάλεσε τέτοιο πανικό. 
 
Όλοι κατέληξαν στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, ο οποίος βρισκόταν υπό κατασκευή. Κάποιοι από τους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν σκούπες για να σφραγίσουν τις πόρτες του ορόφου. Άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων έκλαιγαν, έτρεμαν και προσεύχονταν, μην γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και παρακαλώντας να καταφέρουν να επιβιώσουν. 
 
Ύστερα από λίγα λεπτά, οι υπάλληλοι του καταστήματος ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους να χρησιμοποιήσουν ξανά τις σκάλες στις εξόδους κινδύνου για να βγουν από το κτήριο. Έξω από το πολυκατάστημα υπήρχαν άντρες της Αντιτρομοκρατικής με όπλα και υπάλληλοι των καταστημάτων, οι οποίοι καλούσαν όσους βρίσκονταν έξω να ξαναμπούν μέσα στα κτήρια για να είναι πιο ασφαλείς.
 
Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα, μέχρι και ελικόπτερο, οι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και η κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα από τον κρατικό μηχανισμό ως τρομοκρατικό χτύπημα. Όλοι ρωτούσαν να μάθουν τι συνέβη, αλλά κανένας δεν ήξερε… 
Τα social media πήραν «φωτιά», καθώς κάποιοι άρχισαν να γράφουν σε αναρτήσεις τους ότι άκουσαν πυροβολισμούς και ότι η αστυνομία έλεγε ψέματα για να καλύψει ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Αρκετές ψευδείς πληροφορίες αναρτήθηκαν και αναπαράχθηκαν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, οι οποίες παραπλάνησαν τον κόσμο που βρισκόταν κοντά στο σημείο της υποτιθέμενης «επίθεσης» και τον τρομοκράτησαν.
 
Οι αστυνομικές αρχές δέχθηκαν πολλαπλές κλήσεις με αναφορές για πυροβολισμούς στον σταθμό του μετρό Oxford Circus. Προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο του σταθμού, αλλά δεν βρήκαν τίποτα, ούτε σφαίρες, ούτε τραυματίες, ούτε ενόπλους. Απολύτως τίποτα. Και όπως ήταν επόμενο, σιγά σιγά το κέντρο της πόλης επέστρεψε ξανά στους ρυθμούς του.
 
Όμως, ο τρομοπανικός άφησε αρκετούς τραυματίες στο πέρασμά του και το αποτέλεσμα ήταν εννέα άνθρωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον «Guardian». Το BBC μετέδιδε ότι 16 άτομα τραυματίστηκαν από το ποδοπάτημα.
Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι το περιστατικό ξεκίνησε εξαιτίας του έντονου καβγά που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο άντρες, ηλικίας 21 και 40 ετών, στην πλατφόρμα του σταθμού του μετρό, οι οποίοι πήγαν μόνοι τους και παραδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Αξιωματούχοι εξέτασαν οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, μίλησαν με μάρτυρες, αλλά δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο για το πώς προέκυψε ο πανικός της… Μαύρης Παρασκευής.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:00