search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:11
MENU CLOSE

Άμα θέλουν ο νονός και η νονά, τύφλα να ’χουν τα… πεθερικά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1997
30-11-2017
01.12.2017 04:00
fof_1.jpg

 

Η επίδειξη δύναμης από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έφερε και γκρίνια

Έκπληξη, απορίες και το αυτονόητο… τρολάρισμα προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη να ανακοινώσουν το όνομα που θα προτείνουν στο συνέδριο για τον «νέο φορέα». 
 
Η ανακοίνωση του ονόματος έπειτα από μια συνάντηση το πρωί της Τρίτης φαίνεται να προβλημάτισε αρκετούς για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φρόντισαν να πουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το όνομα που απλώς συμφώνησαν να προτείνουν στο συνέδριο και τα μέλη του. 
«Προτείνουμε λοιπόν στο συνέδριο, εκεί θα είναι η οριστική απόφαση, αλλά μέχρι τότε πρέπει να προχωρήσουμε με ένα όνομα. Στεγαζόμαστε λοιπόν κάτω από το όνομα που λέγεται Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά υπαινισσόμενη ότι μετά το τέλος της εκλογής θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός… ανύπαρκτου φορέα, απαντώντας στην αιτίαση πολλών, κυρίως στα ειρωνικά σχόλια από ΣΥΡΙΖΑ μεριά, ότι έγινε ψηφοφορία για αρχηγό ανύπαρκτου κόμματος. 
Το ζήτημα πάντως αν ρωτήθηκαν επί του ονόματος οι εκπρόσωποι των άλλων συνιστωσών του εγχειρήματος απαντήθηκε πάραυτα από τη ΔΗΜΑΡ, που διαφωνεί ζητώντας να υπάρχει συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, ενώ Ανδρουλάκης και Ραγκούσης είπαν ότι το έμαθαν από τα ΜΜΕ, αλλά τους άρεσε η επιλογή. «Δεν ξεκινήσαμε καλά», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στο Θέμα 104,6, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για το όνομα από τα ΜΜΕ. «Αν είναι να λαμβάνονται έτσι οι αποφάσεις, τότε γιατί θα κάνουμε συνέδριο;» αναρωτήθηκε. 
 
Πολλά σχόλια προκάλεσε η πληροφορία ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος για το όνομα και συμφώνησε προτείνοντας να ονομαστεί Κίνημα Προοδευτικής Αλλαγής, αλλά το «Προοδευτικής» κόπηκε στον δρόμο. 
Η Φώφη Γεννηματά σκοπεύει μέχρι και το Σαββατοκύριακο να έχει δει όχι μόνο τους συνυποψηφίους της, αλλά και όλους τους επικεφαλής κομμάτων (ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, αλλά και να τους ζητήσει να αποδεχτούν να προτείνουν ονόματα για την Πολιτική Γραμματεία, αλλά και την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Χθες η Γεννηματά συναντήθηκε με τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το όνομα, σημειώνοντας ότι το θέμα θα τεθεί στο συνέδριο και καλό είναι να λαμβάνονται συλλογικά οι αποφάσεις. Μάλιστα δεν απέκρυψε ότι θα υπάρξει οργάνωση των ψηφοφόρων που τον στήριξαν, αλλά απέφυγε να μιλήσει για οργανωμένη τάση.
 
Δυνατοί πόλοι
Επιχειρώντας να θέσει τέρμα σε μια ονοματολογία που μπορεί να κατέληγε και γραφική, η Γεννηματά και ο Θεοδωράκης θέλησαν να σηματοδοτήσουν ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έχοντας κοινοβουλευτική παρουσία, είναι οι δύο δυνατοί πόλοι που θα συμβάλουν αποφασιστικά μέσα από την ενεργό πολιτική αντιπαράθεση στη συγκρότηση του χώρου. 
 
Ήδη με επιστολή τους προς τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ζήτησαν στα κόμματα που αναφέρονται στην πρόθεση ψήφου να μετράται το Κίνημα Αλλαγής και όχι η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι ξεχωριστά.
Το Κίνημα Αλλαγής, ως όνομα, ξένισε πολλούς, γιατί θυμίζει έντονα το ΠΑΣΟΚ. Αυτή όμως ήταν και μια επιδίωξη όσων συναινούν, να σηματοδοτήσουν δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ και η πολιτική του παρακαταθήκη είναι η βάση του νέου εγχειρήματος. Με τον όρο Κίνημα εκτιμούν ότι δίνεται μια δυναμική στον νέο φορέα, ενώ δεν οριοθετεί συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (Κέντρο ή Κεντροαριστερά) για να προκαλεί εντάσεις. 
 
Είναι ένα όνομα στο οποίο εύκολα θα προσχωρούσαν οι ακραιφνείς ΠΑΣΟΚοι και δεν δημιουργεί τριβές, ενώ διευκολύνει και το ΚΙΔΗΣΟ, που έχει το Κίνημα στον τίτλο του, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θέλει να εμφανιστεί ότι πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός νέου φορέα. «Κίνημα Αλλαγής είναι ο τίτλος του νέου ενιαίου φορέα που στεγάζει πλέον τη ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Κίνημα Αλλαγής και ελπίδας για την κοινωνία, τους πολίτες, τη χώρα, τη ζωή μας», έσπευσε να δηλώσει μέσω Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης. 
Το πρόβλημα όμως είναι ότι όσο πιο βαθιά μπαίνει στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τόσο πιο πολύ μοιάζει να δυσφορούν κεντροδεξιάς απόκλισης στελέχη που ασφυκτιούν από τη συνεργασία. Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να τιμήσει την υπογραφή του και τον λόγο του και να είναι στην πρώτη γραμμή συγκρότησης του νέου φορέα. Μάλιστα τόσο με τις δηλώσεις του όσο και με την επιτυχημένη πρόβα συνεργασίας της Δευτέρας, όπου οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες αλλά και ο Θεοδωράκης με τη Γεννηματά εμφανίστηκαν απόλυτα συντονισμένοι, επιθυμεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που τηρούσαν επιφυλάξεις για τη στάση του.
 
Ζητούν συνέδριο
Πολλοί πάντως προβλέπουν σε βάθος χρόνου διάσπαση ή αποχωρήσεις στελεχών του Ποταμιού, με τους 59 να επανέρχονται ζητώντας συνέδριο, ενώ βουλευτές όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, αλλά και στελέχη όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη στο παρασκήνιο, εμφανίζονται αρνητικοί στον συγχρωτισμό με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι μπορεί πολλοί να λένε διάφορα, αλλά το ζήτημα είναι ότι τα εμπόδια στον δρόμο προς τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι λίγα και ενδεχομένως, αν δεν θέλουν να αποχωρήσουν από την πολιτική, μπορεί να αρκεστούν στην ένταξή τους στον νέο φορέα συγκροτώντας μια φιλελεύθερη τάση. 
 
Οι ανεξάρτητοι
Ερώτημα αποτελεί αν μετά τις εξελίξεις αυτές ανεξάρτητοι βουλευτές θελήσουν να ενταχθούν στο εγχείρημα. Σιωπή καλύπτει το αν ο Γιώργος Καρράς, που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων και επιδεικνύει σοβαρή κοινοβουλευτική δράση, θα ενταχθεί τελικά στη δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή θα παραμείνει στους Ανεξάρτητους, όπως και η Κατερίνα Μάρκου, η οποία, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, βλέπει τις δυνατότητές της σε μια ομαλή ένταξή της στη Ν.Δ. αλλά και εκλογή να δυσκολεύει. 
Για τη Μάρκου, πάντως, που το καλοκαίρι έκανε παιχνίδι με τη Ν.Δ. δείχνοντας την ευκολία που έχει μέσα σε μια τριετία να μετακινείται σε όλη σχεδόν την πολιτική ομπρέλα από την Αριστερά στη Δεξιά, υπάρχουν και σοβαρές επιφυλάξεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι. 
Το σίγουρο, που ανακοινώθηκε κιόλας, είναι η συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων και των Γραμματέων των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την πιο συντονισμένη και παραγωγική συνεργασία των δύο κομμάτων εντός της Βουλής, που είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την παρουσία τους όπως ψηφίστηκαν από τους πολίτες στις τελευταίες εκλογές, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. 
 
Κοινή συνεδρίαση
Η συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αποτελεί και ένα απτό δείγμα της πορείας προς την ομογενοποίηση του χώρου και της ένταξης κομμάτων και λοιπών πολιτικών σχηματισμών στο Κίνημα Αλλαγής. Την ερχόμενη Τετάρτη στη Γερουσία, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, θα υπάρξει η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων μαζί με τα πολιτικά κορυφαία όργανα των δύο κομμάτων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. 
Στόχος είναι «να μιλήσουμε πολιτικά, να αναπτύξουμε τις προτάσεις μας για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Να ξεδιπλώσουμε για άλλη μια φορά την αντιπολιτευτική μας πολιτική απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και στις συντηρητικές πολιτικές», είπε με νόημα ο Θεοδωράκης, αρνούμενος ο ίδιος να αναφερθεί σε μέτωπο κατά της Ν.Δ. 
 
Η Γεννηματά από την πλευρά της έδωσε το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων προσδιορίζοντας για τις αρχές της άνοιξης τον χρόνο διενέργειας ενός «μεγάλου μαζικού ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου». Αύριο θα ανακοινωθεί η δεκαμελής Πολιτική Γραμματεία με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και τάσεων, ενώ προαναγγέλλεται άνοιγμα και σε στελέχη που δεν συμμετείχαν ώς τώρα στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που θα έχει σχηματιστεί ώς τα Χριστούγεννα. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:10