search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:24
MENU CLOSE

Αρχιπέλαγος και Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1997
30-11-2017
04.12.2017 04:00
theodorakis-photo2.jpg
 
Η θρυλική Συμφωνική Ορχήστρα και τα Μπαλέτα της Όπερας του Κιέβου τιμούν τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο θέατρο Παλλάς, με μια λαμπρή παράσταση στην Αθήνα, τον Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια μοναδική μουσική βραδιά, στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, με κύρια πηγή έμπνευσης την Κρήτη και τη θάλασσα της Ελλάδας. Ένα μαγικό μουσικό αφιέρωμα με τα πρώτα Παιδικά Τραγούδια του 1937, το Κρητικό Κονσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα σε πρώτη εκτέλεση, τον αγαπημένο κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» και σκηνές από το ξακουστό μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς».
 
Έργα που αποτελούν ένα μέρος του συνόλου της δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτύπωσε σε έναν χειρόγραφο χάρτη με τίτλο «Το Μουσικό μου Σύμπαν», έναν όρο που ο ίδιος απέδωσε.
 
Εμβληματικά έργα που παρουσιάζονται και συνδέονται θεματικά, με επίκεντρο την αγαπημένη του πατρίδα, την Κρήτη, διαμορφώνοντας έναν από τους πιο σημαντικούς «Μουσικούς Γαλαξίες». 
 
Ένας μουσικός χάρτης που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας και μελέτης από την πιανίστα και ακαδημαϊκή μουσικολόγο Τατιάνα Παπαγεωργίου για την εκπόνηση μιας μνημειώδους διδακτορικής διατριβής σε βρετανικό πανεπιστήμιο, η οποία, αφού μελέτησε σε βάθος τα έργα του μουσικοσυνθέτη, κατάφερε να αναδείξει τόσο την ελληνικότητα των θεμάτων του όσο και την εξαιρετική συνθετική ικανότητα του καλλιτέχνη.
Η Τατιάνα Παπαγεωργίου παρουσιάζει, λοιπόν, στο κοινό – για πρώτη φορά – το χαμένο εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια «Κρητικό Κονσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, υπό τη διεύθυνση του Oleksiy Baklan. Ένα έργο που – αν μη τι άλλο – αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της πλούσιας έμπνευσης που άντλησε από τη μουσική παράδοση της πατρίδας του, αυτών των συναρπαστικών και τόσο ιδιαίτερων ρυθμών της Κρήτης. 
 
Στο πρώτο μέρος της, η συναυλία περιλαμβάνει μελωδίες από τον κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» που πρώτη ερμήνευσε και ηχογράφησε η Μαίρη Λίντα, το 1960. Αυτή η ανεπανάληπτη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, που δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Χιώτη κατάφερε να ταξιδέψει την ελληνική ποίηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 
 
Μια ιστορική εμφάνιση στο Παλλάς από μια σπουδαία καλλιτέχνιδα, που σε σύμπραξη με συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσει αγαπημένες και αξέχαστες μελωδίες. Μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της τέχνης, όπου ποίηση και μουσική θα γίνουν ένα, χάρη στη συναρπαστική ερμηνεία μιας φωνής που όλοι ξεχωρίσαμε και αγαπήσαμε.
 
Την ερμηνεύτρια περιστοιχίζει η Παιδική και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Kodály, την οποία διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Πατσέας. Μια μοναδική μουσική εμπειρία όπου εκατοντάδες παιδικές και νεανικές φωνές μεταλαμπαδεύουν τρυφερά ακούσματα και αγαπημένα τραγούδια στις νεότερες γενιές. Στο μπουζούκι στον «Ζορμπά», το κοινό θα απολαύσει τον φημισμένο δεξιοτέχνη της νέας γενιάς Θανάση Βασιλά, ο οποίος έχει συνεργαστεί για χρόνια τόσο με τη Μαίρη Λίντα όσο και με τον Μίκη Θεοδωράκη.
 
Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνεται αυτούσιο απόσπασμα από τις παραστάσεις της Εθνικής Όπερας του Κιέβου του Μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς». Πρόκειται για μια ξεχωριστή στιγμή που θα αποτελέσει το επιστέγασμα μιας παράστασης – υπερπαραγωγής με τη συνοδεία της συναρπαστικής μουσικής από τη θρυλική Συμφωνική Ορχήστρα με 100 άτομα χορωδίας και τους σολίστ των Μπαλέτων της Όπερας του Κιέβου. 
 
Το κοινό θα έχει, τέλος, την ευκαιρία να απολαύσει το ανερχόμενο αστέρι του χορού, τον χρυσό χορευτή των Μπαλέτων της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, Nedak Denys που μεσουρανεί παγκοσμίως. 
Είναι μια ξεχωριστή παράσταση αφιερωμένη στον Κρητικό, τον Έλληνα, τον Μίκη Θεοδωράκη. Μια μοναδική στιγμή του μουσικού κόσμου, όπου εκατοντάδες συντελεστές θα συναντηθούν επί σκηνής υπό το φως της Ελλάδας, του Αιγαίου και της Κρήτης. 
 
Συντελεστές: Ζορμπάς, Αρχιπέλαγος, Κρητικό Κονσέρτο Έργα για φωνή, πιάνο και ορχήστρα εμπνευσμένα από την Κρήτη και το Αιγαίο – Μαίρη Λίντα (πρώτη ερμηνεύτρια του κύκλου τραγουδιών «Αρχιπέλαγος» του Μίκη Θεοδωράκη) – Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο, καλλιτεχνική διεύθυνση) – 100μελής παιδική και μικτή χορωδία Ωδείου Kodaly (υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα) – Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (υπό τη διεύθυνση του Oleksiy Baklan) – κορυφαίοι σολίστ των μπαλέτων της Εθνικής Όπερας του Κιέβου.
 
Info
 
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 20.00, στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, στον οποίο θα δοθούν τα έσοδα, λόγω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:22