search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:29
MENU CLOSE

Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video)

30.11.2017 10:44
Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video) - Media

 

Σαν σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος ή αλλιώς ο  «δικτάτορας της μακριάς φούστας» απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες.

 Κατά την περίοδο της δικτατορίας του κατάργησε τις λαϊκές ελευθερίες, καταδίωξε το εργατικό κίνημα και έλαβε άλλο ένα μέτρο με στόχο την πάταξη της διαφθοράς των ηθών.

Οι απαγορεύσεις τους αφορούσαν τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών με κοντή φούστα. «Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, σνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών»

Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά 

Αστυνομικές περίπολοι γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, εφοδιασμένες με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο ανεξάρτητα από ηλικία και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της! 


Το μέτρο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των γελοιογράφων και μουσικών. Από εκεί εμπνεύσθηκε καιο Μητσάκης και έγραψε το τραγούδιQ «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες».

Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι η παράβαση του νόμου θα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ή ακόμα και με κράτηση. Οι παραβάτιδες των οποίων η φούστα ευρέθη μετά τη μέτρηση κοντή οδηγούνταν στα Αστυνομικά Τμήματα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο. Η πρώτη σύλληψη ήταν μιας 22χρονης κοπέλας, που φορούσε φούστα 8 εκατοστά πιο κοντή από το επιτρεπόμενο.

Ο  νόμος καταργήθηκε και επισήμως την 31η Μαρτίου του 1926 αφού είχε ήδη καταργηθεί στην πράξη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19