search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:56
MENU CLOSE

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας (Video)

30.11.2017 14:07
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας (Video) - Media

 

«Αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διεξήχθη στη Βουλή με θέμα τους πλειστηριασμούς. Και συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι «η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη». Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να έχουν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να προστατευθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια» .

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία για τις λαϊκές τάξεις» ενώ για τα εμπορικά δάνεια δήλωσε ότι έχει θεσπιστεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διπλή ανάγκη, αφενός για βέλτιση λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφετέρου για την πολύ μεγάλη προσπάθεια για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Η κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, κατέληξε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική δέσμευση για απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Από την κάμερα της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, «πρέπει να σταθμίσουμε δύο διαφορετικές ανάγκες. Από τη μία, την ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για την συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και από την άλλη μεριά, την πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Επειδή η παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών είναι τεράστια γι’ αυτό το ζήτημα, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο. Αυτό το νομικό πλαίσιο προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουν οικογένεια με τρία παιδιά. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες οι οποίοι κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου και επομένως δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων τα οποία υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών ωστόσο, να επαναλάβω ότι είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό. Από εκεί και πέρα, αυτό που δεν κατανοούμε είναι όλους όσους με ψεύδη επιχειρούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών στρατηγικών κακοπληρωτών»

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών» περιγράφοντας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου». Τα «απαράδεκτα επεισόδια δεν αφορούσαν πρώτες κατοικίες», τόνισε εξάλλου και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί αφορούσαν όσους χρωστούν πολλά εκατομμύρια ή χρέη ιδιωτών, του ενός προς τον άλλον. Κάλεσε δε, όσους διαμαρτύρονται να πάψουν να λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» των μεγάλων οφειλετών. Τέλος, ερωτηθείς εάν κρύβονται από πίσω πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε: «Οι πολιτικές δυνάμεις δεν κρύβονται. Είναι μπροστά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:56