search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:47
MENU CLOSE

Διαπραγμάτευση: Παζάρια για τον ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφυγικής κρίσης

01.12.2017 08:23
tsakalotos_0-1.jpg

Την αισιοδοξία της για τεχνική συμφωνία μέχρι το Σάββατο το βράδυ, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, παρόλο που εκκρεμούν ζητήματα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη τεχνική συμφωνία το Σάββατο», έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΟΙΚ αποχωρώντας από τη συνάντηση που έγινε αργά χθες το βράδυ για τα δημοσιονομικά όπου κατά δήλωση της πηγής όλα πήγαν καλά και τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2018 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί.

ΦΠΑ στα νησιά

Η ίδια πηγή τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση (μέσω της ανασκόπησης δαπανών). Από τα χρήματα αυτά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θέλει να διαθέσει τα 80 εκατ. ευρώ για να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 32 νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει στην τελική συνάντηση που θα γίνει αύριο Σάββατο πριν από την αναμενόμενη αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα. Μάλιστα, υπάρχει και ένα ενδιάμεσο σενάριο με βάση το οποίο αν υπάρχει αντίδραση για τους θεσμούς στην παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για τα 32 νησιά να υπάρχει η διευκόλυνση τουλάχιστον για τα νησιά που δέχονται μεγάλη πίεση από το προσφυγικό όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Κάτι τέτοιο θεωρείται πιο εφικτό, καθώς η οικονομική και κοινωνική πίεση που υφίστανται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει αναγνωριστεί και από την Ε.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:44