search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40
MENU CLOSE

Η Τέχνη της γραφής ΙΙ

11.11.2011 08:56
Η Τέχνη της γραφής ΙΙ - Media

Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της ομότιτλης σειράς, ο οποίος φιλοξενεί πάλι συνεντεύξεις κορυφαίων συγγραφέων που μας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο να προσεγγίσουμε καλύτερα την προσωπικότητά τους και το έργο τους, αλλά και να εμβαθύνουμε στην τέχνη και την τεχνική της γραφής. «Το τι είναι μακράν ποιο σημαντικό από το πώς» αποφαίνεται ο Εζρα Πάουντ στον Ντόναλντ Χολ στη Ρώμη, το 1 962. Ο τόμος αυτός συγκροτήθηκε με επιμέλεια του Φίλιπ Γκούρεβιτς, ο οποίος το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση της έκδοσης του περιοδικού «Paris Review». Το γνωστό περιοδικό είχε αποθησαυρίσει εδώ και μισό αιώνα μια σειρά συνεντεύξεων από μεγάλες προσωπικότητες της γραφής.

Φίλιπ Γκούρεβιτς
Προλόγισμα: Άρης Μαραγκόπουλος
Εκδόσεις: Τόπος
Μετάφραση: Μαρίνα Τουλγαρίδου
Σελ.: 232

Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της ομότιτλης σειράς, ο οποίος φιλοξενεί πάλι συνεντεύξεις κορυφαίων συγγραφέων που μας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο να προσεγγίσουμε καλύτερα την προσωπικότητά τους και το έργο τους, αλλά και να εμβαθύνουμε στην τέχνη και την τεχνική της γραφής. «Το τι είναι μακράν ποιο σημαντικό από το πώς» αποφαίνεται ο Εζρα Πάουντ στον Ντόναλντ Χολ στη Ρώμη, το 1 962. Ο τόμος αυτός συγκροτήθηκε με επιμέλεια του Φίλιπ Γκούρεβιτς, ο οποίος το 2005 ανέλαβε τη διεύθυνση της έκδοσης του περιοδικού «Paris Review». Το γνωστό περιοδικό είχε αποθησαυρίσει εδώ και μισό αιώνα μια σειρά συνεντεύξεων από μεγάλες προσωπικότητες της γραφής. Οι συνεντεύξεις γενικώς κρατούν το δίχως άλλο το ενδιαφέρον του κοινού, ωστόσο τις περισσότερες φορές έχουν απελπιστικά επικαιρικό περιεχόμενο και το πέρασμα του χρόνου τούς αφαιρεί κάθε αξία. Η διαφορά με τις συνεντεύξεις που παραχωρούν συγγραφείς με αξιομνημόνευτο έργο έγκειται στη διαχρονικότητά τους, μιας και ο πραγματι­κός συγγραφέας έχει σαν βασικό του μέλημα την καταπολέμηση του χρόνου! Έτσι, τα λόγια και οι σκέψεις τους αναμετριούνται με το θνησιγενές και παρά το πέρασμα του χρόνου, διατηρούν τη ζωντάνια τους και το περι­εχόμενό τους. Προφανώς είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και ενδιαφέρον να διαβάζουμε συνεντεύξεις συγγραφέων σχετικά με το πώς δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε λογοτεχνικό τόπο. Και επειδή η έμπνευση, το ταλέντο, η δημιουργία, ούτε διδάσκονται ούτε κληρονομούνται, η κάθε προσέγγιση πάνω στο ζήτημα της γραφής αποτελεί μια ξεχωριστή διαδικασία, απείρως γοητευτική στη μοναδικότητά της. Σε αυτό τον τόμο παρατίθενται συνεντεύξεις των Έζρα Πάουντ, Χένρι Μίλερ, Ντόροθι Πάρκερ, Κερτ Βόνεγκατ, Τζέιμς Μ. Κέιν, Ουίλιαμ Μπάρο-ουζ και Ρόμπερτ Λόουελ.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40