search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:31
MENU CLOSE

Στο έλεος της κακοκαιρίας: Απεγκλωβισμοί, πλημμύρες και καταστροφές (Photo/Video)

02.12.2017 08:13
Στο έλεος της κακοκαιρίας: Απεγκλωβισμοί, πλημμύρες και καταστροφές (Photo/Video) - Media

 

Σαρώνει το κύμα της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και πολλά προβλήματα.

Μάλιστα, το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου. 

Απεγκλωβίστηκαν 10 άτομα στην Κλεισούρα

Οπως έγινε γνωστό νωρίτερα, με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν οδηγοί και επιβάτες 10 οχημάτων, που είχαν ακινητοποιηθεί στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας, λόγω των κατολισθήσεων από την έντονη βροχόπτωση.

Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο δρόμο είναι πολύ μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστός για αρκετό καιρό», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε κάποια σημεία έχουν πέσει τόνοι χωμάτων». Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την κακοκαιρία, ο Απόστολος Κατσιφάρας είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι πολλές οι υλικές ζημιές σε επίπεδο υποδομών».

Στο Αγρίνιο

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές και «υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη». 

Καταστροφές στην περιοχή της Μακρυνείας

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

Ιωάννινα: Σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών στην Ήπειρο

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι στο Λούρο της Πρέβεζας, μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της, η υπερχείλιση του ποταμού.

Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και 7 επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν την 1 τα ξημερώματα τα ορμητικά νερά ενός χειμάρρου μπήκαν στα σπίτια και κινδύνευσαν ζωές. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε 10 άτομα, ενώ έως αυτή την ώρα κάνει αντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, βλέπουν τις περιουσίες τους μέσα στα λασπόνερα και επιρρίπτουν ευθύνες σε δημοτικές αρχές του παρελθόντος καταγγέλλοντας ότι μπάζωσαν φρεάτια και ρέματα για να κάνουν δρόμους.

Στη θέση Πλατανάκια Τερόβου, τα νερά του Λούρου ποταμού, παρέσυραν μια σιδερένια γέφυρα και κόπηκε η πρόσβαση προς τα σπίτια 3 οικογενειών.

Στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε το οδόστρωμα προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγο υπερχείλισης του Σαραντάπορου, μετά από προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας δόθηκε μια προσωρινή λύση.

Κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε περιοχές του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων και έως αυτήν την ώρα, γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ εως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό ‘Ανω Ράχη, κατέρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο.

Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Το κύμα κακοκαιρίας δεν άφησε αλώβητη και την Καστοριά με τα ποτάμια να έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα, προκαλώντας πλημμύρες σε μεγάλες εκτάσεις και καταστροφές, αφού μέχρι και το γεφύρι της Ποριάς γκρεμίστηκε. 

Φούσκωσε ο Σπερχειός

Σύμφωνα με το tvstar.gr, από την έντονη βροχόπτωση που πλήττει τη δυτική Φθιώτιδα φούσκωσε και ο Σπερχειός. 

Η στάθμη του νερού έχει ανέβει αισθητά ενώ η αστυνομία επιτηρεί συνεχώς τις γέφυρες και τα επικίνδυνα σημεία.

Το απόγευμα αστυνομικοί του Α.Τ. Σπερχειάδας  με μηχανικούς της περιφέρειας Στερεάς επιθεώρησαν  τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και οι μηχανικοί αποφάσισαν να κλείσουν τη γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό το ένα στήριγμα της.

Επίσης η αστυνομία τοποθέτησε κώνους απαγορεύοντας τη διέλευση στην γέφυρα που έχει στηθεί πρόχειρα μέσα στο Σπερχειό, κοντά στο Καστρί.

Ασταμάτητη βροχή στην Ευρυτανία

Βρέχει ασταμάτητα για ώρες στην Ευρυτανία με αποτέλεσμα από το πρωί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι με χωριά αποκλεισμένα.Μέσα σε 16 ώρες έπεσαν 160 χιλιοστά βροχής δηλ. το ¼ της βροχής που έπεσε όλο το χρόνο.

Στο Καρπενήσι κατολισθήσεις έκοψαν τον δρόμο προς Προυσό ενώ στον δήμο Αγράφων στο σύνολο σχεδόν του οδικού δικτύου υπάρχουν προβλήματα με συνεχής κατολισθήσεις, καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Διακοπές κυκλοφορίας είχαμε από το πρωί στην Γρανίτσα, στο Λιθοχώρι, στην Ιτέα και στην Πρασιά. Στην περιοχή της Βαρβαριάδας ο Αγραφιώτης φούσκωσε με αποτέλεσμα να κοπεί η κυκλοφορία. Αυτήν την ώρα το νερό υποχώρησε αλλά η κυκλοφορία διεξάγεται στα 2/3 του οδοστρώματος.Η περιφέρεια με όλο τον ιδιόκτητο στόλο και με 13 μισθωμένα οχήματα ιδιωτών δίνει μάχη να κρατήσει το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακοπές της κυκλοφορίας έχουν σημειωθεί στις παρακάτω περιοχές:

– Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο

– Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο

– Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης

– Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας – Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο

– Στην επαρχιακή οδό Αστακού – Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου

– Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι.

Σε όλα τα προαναφερόμενα σημεία βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μην κινδυνεύσουν οδηγοί και επιβάτες αυτοκινήτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:30