search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:56
MENU CLOSE

Συνθήκες Σιβηρίας στην αγορά

25.12.2009 11:27
Συνθήκες Σιβηρίας στην αγορά - Media

Ελεύθερη πτώση καταγρά φουν οι τζίροι των εμπο ρικών καταστημάτων της χώρας μας, που σε ορι σμένες περιπτώσεις φθάνει και το 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά.Παρά τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς η αγοραστική κίνηση παραμένει παγωμένη, ενώ οι έμποροι δεν ελπίζουν ούτε στον 13ο μισθό, αφού κι αυτός, όπως τονίζουν, θα κάνει γρήγορα φτερά, προκειμένου να καλυφθούν υπο χρεώσεις και χρέη που έχουν συσ σωρευτεί, με αποτέλεσμα να περι οριστεί και η προσφορά δώρων.

Ελεύθερη πτώση καταγρά φουν οι τζίροι των εμπο ρικών καταστημάτων της χώρας μας, που σε ορι σμένες περιπτώσεις φθάνει και το 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά.

Παρά τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς η αγοραστική κίνηση παραμένει παγωμένη, ενώ οι έμποροι δεν ελπίζουν ούτε στον 13ο μισθό, αφού κι αυτός, όπως τονίζουν, θα κάνει γρήγορα φτερά, προκειμένου να καλυφθούν υπο χρεώσεις και χρέη που έχουν συσ σωρευτεί, με αποτέλεσμα να περι οριστεί και η προσφορά δώρων.

Στελέχη τραπεζών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι το 2010 θα σφραγιστούν υπερ διπλάσιες ακάλυπτες επιταγές σε σχέση με το 2009, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές σημείω σαν αύξηση 42,35% σε τεμάχια σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε ακάλυπτες επιταγές 189,2 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2009 παρουσιάζοντας αύξηση 23,47% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008.

Μαχαίρι στις δαπάνες

Οι Έλληνες καταναλωτές, εν μέσω οικονομικής κρίσης και ραγδαίας επιδείνωσης των δημο σιονομικών της χώρας, βάζουν… μαχαίρι στις δαπάνες για δώρα, φαγητό και διασκέδαση, προκει μένου να τα φέρουν βόλτα.

Πολυκαταστήματα αλλά και μεγάλες αλυσίδες έχουν αρχίσει νέο γύρο προσφορών με μειωμέ νες τιμές, αλλά και δώρα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους κατα ναλωτές, που συνεχίζουν λόγω της οικονομικής κρίσης να περιο ρίζουν τις αγορές τους, να μπουν στα καταστήματά τους. Ακόμη όμως και οι ενέσεις των «προσφο ρών» και των πρόωρων εκπτώσεων δεν καταφέρνουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία του τζίρου.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα είδη ένδυσης  υπόδησης και στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σοβαρές είναι και οι απώλειες που καταγράφονται ακόμη και στο λιανεμπόριο τροφίμων και δη στον κλάδο των discounters.

Ο χειρότερος Δεκέμβριος

Η μείωση της αγοραστικής κίνησης οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέ πουν τον τζίρο τους να κινείται χαμηλότερα και από αυτόν του περσινού Δεκεμβρίου με τα γνω στά επεισόδια. Την ίδια στιγμή οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλό γων τονίζουν ότι ζουν τον χειρό τερο Δεκέμβριο των τελευταίων ετών και κάνουν λόγο για αγορά που νοσεί και για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στα ρούχα οι απώλειες του τζίρου ξεκινούν από 10% και φθά νουν το 40%, όπως και στα καλ λυντικά, ενώ κάτι λιγότερο είναι στα ηλεκτρικά είδη, όπως και στα παιχνίδια.

Οι λιανεμπορικές αλυσίδες τρο φίμων βλέπουν τον τζίρο τους να πραγματοποιεί διψήφια πτώση έως και 25% σε κάποιες κατηγορί ες επώνυμων ειδών. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 20%.

Σημαντική είναι και η πτώση των πωλήσεων των discounters, η οποία κυμαίνεται από 5%10% συγκρίνοντας τα ίδια μαγαζιά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Η πτώση των πωλήσεων ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής ανα γκάζει εμπόρους, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ να παγώσουν ή και να μειώσουν τις τιμές στα τρόφι μα, ενώ οι προσφορές έχουν την τιμητική τους… Το χριστουγεννιά τικο τραπέζι φέτος θα στρωθεί με τιμές περσινές, ίσως και προπέρ σινες.

Την εικόνα της αγοράς αποτυπώ νει η έρευνα του Κέντρου Προστα σίας Καταναλωτών, που δείχνει ότι φέτος οι Έλληνες θα μειώσουν τα χρήματα που θα ξοδέψουν για την αγορά τροφίμων από τον 13ο μισθό. Ενώ τα περασμένα Χρι στούγεννα ξόδεψαν το 15,61% του δώρου για το γιορτινό τραπέζι, φέτος το ποσοστό αυτό θα είναι γύρω στο 10,94%. Όπως λένε οι έμποροι, ο κόσμος κοιτάζει πλέον τις τιμές, ενώ και εκείνοι που αγοράζουν έχουν περιορίσει σημαντικά τις ποσό τητες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν, όσο καλές – από άποψη κίνησης – κι αν είναι οι τελευταίες ημέ ρες, μέχρι τα Χριστούγεννα είναι αδύνατο να καλύψουν τη μείωση του τζίρου όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως τονίζουν οι κρε οπώλες, η πτώση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται στο 30%. Μάλιστα, λένε ότι δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των πελατών τους, αλλά οι ποσότητες που αγο ράζονται.

Όλα δείχνουν ότι τα φετινά Χρι στούγεννα θα είναι «μαύρα» για το σύνολο των κλάδων που ανέμεναν να ρεφάρουν κάπως τη χασούρα τους. Υπάρχουν κλάδοι που την περίοδο των εορτών αποκόμιζαν σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους, όπως τα ηλεκτρικά (πάνω από 15%), τα είδη ένδυσης (πάνω από 20%) και τα παιχνίδια (σχεδόν 30%).

Μείωση παραγγελιών αλλά και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής είναι τα φαινόμενα που σήμερα ταλανίζουν τη λιανική αγορά, αποκαλύπτουν επώνυμοι έμποροι. «Υπό τη σκέπη αυτών των δεδομέ νων», τονίζει γνωστός παράγοντας από τον χώρο της ένδυσης, «ούτε λόγος να γίνεται για επιπλέον προ σλήψεις προσωπικού». Και συνε χίζει: «Οι όποιες επιπλέον ανάγκες θα καλυφθούν με υπερωρίες ή με εσωτερικές μετακινήσεις προσω πικού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33