search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Η Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση

04.12.2017 14:18
Δραγασάκης: Η  Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση - Media
 
Το 2018 θα είναι έτος ανάκαμψης, αύξησης της απασχόλησης και απεμπλοκής από την επιτροπεία, αλλά και σκληρής δουλειάς για το έγκαιρο κλείσιμο των μνημονιακών εκκρεμοτήτων και το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «η ώρα της Ελληνικής οικονομίας».
 
Σημείωσε ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, δημιουργούνται κάθε χρόνο 100 θέσεις εργασίας, τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται, η τρίτη αξιολόγηση κλείνει, ενώ για την έξοδο στις αγορές, είπε ότι η πρώτη έξοδος έγινε με επιτυχία και πιο σημαντικό είναι, ότι η ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα, έδειξε ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται ήδη το κράτος μας, αν και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης δεν είναι στο σημείο που θέλαμε.
 
Ακόμη ανέφερε, ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Αύυγουστο 2018, αν και η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στην ομιλία του ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, ότι η γραφειοκρατία και η υπερφορολόγηση δημιουργούν προβλήματα.
 
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε, ότι η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κακής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ούτε ο ιδιωτικός τομέας λειτουργούσε άψογα και μάλλον ήταν συστημικό το πρόβλημα, όπως είπε.
 
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:
 
«Πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση με μια επιχειρηματικότητα που βγάζει τα κέρδη της στο εξωτερικό, που δεν επενδύει στην κατάρτιση, στην έρευνα και στην τεχνολογία; Δεν θέλω να αντιστρέψω τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Φέσσας, διότι και υπερφορολόγηση υπάρχει, αλλά κυρίως η Ελλάδα χρεοκόπησε διότι υπήρχε σημαντική υποφορολόγηση. Άρα, σήμερα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα στην ολότητά του, οπότε προωθούμε, με τη συνεργασία όλων, ένα νέο υπόδειγμα για την ελληνική παραγωγή, με περιφερειακή εξειδίκευση.
 
Στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Δηλαδή, να μπορεί η κοινωνία να κάνει σχέδια και να τα υλοποιεί συντονισμένα χωρίς επιτροπεία. Η κληρονομιά του παρελθόντος είναι βαριά, αλλά η χώρα χρειάζεται μετασχηματισμό και αναζωογόνηση με όρους καινοτομίας, νέας επιχειρηματικής ηθικής και η κυβέρνηση στοχεύει στον μετασχηματισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων».
 
Αν σήμερα είμαστε μπροστά σε θετικές προοπτικές, συνέχισε, αυτό έγινε διότι αντιστάθηκε η κυβέρνηση σε πιο σκληρές περικοπές, ενώ πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση της πορείας της ανάπτυξης είναι σημαντικότερη από την ίδια την ανάπτυξη.
 
Ως παράδειγμα ανέφερε, ότι αν και είμαστε ναυτική δύναμη, οι επισκευές και ναυπηγήσεις γίνονται στο εξωτερικό, η χώρα γίνεται ενεργειακός κόμβος και κόμβος μεταφορών, αλλά παντού στην Ελλάδα παραπονούνται για το κόστος αυτών των υπηρεσιών και ενώ έχουμε υψηλό τουρισμό, αυτός στηρίζεται στις εισαγωγές. Δηλαδή, δεν υπάρχουν οι συνδέσεις και οι αλληλοτροφοδοσίες που απαιτούνται και η κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα της αλληλοσύνδεσης και της ενδογένειας της αναπτυξιακής στρατηγικής.
 
Επίσης ανέφερε, ότι σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα υλοποιείται ένα σχέδιο για τη ριζική αλλαγή της αδειοδότησης και της εποπτείας των αγορών και για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις να υπάρχει μία αδειοδοτούσα αρχή.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:52