search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:12
MENU CLOSE

Τα χειρότερα έρχονται…

25.12.2009 11:34

Η ανησυχία των λιανέμπορων εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η πορεία των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους μέχρι σήμερα εμφανίζει για τις περισσότερες εταιρείες κατακόρυφη πτώση.

Η ανησυχία των λιανέμπορων εντείνεται μέρα με τη μέρα, καθώς η πορεία των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους μέχρι σήμερα εμφανίζει για τις περισσότερες εταιρείες κατακόρυφη πτώση.

Με μελανά χρώματα αποτυπώνεται η κατάσταση στην αγορά, σύμφωνα με την έκθεση για το ελληνικό εμπόριο. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι πωλήσεις τους είναι και φέτος μειωμένες, καθώς και ότι υπάρχει επιδείνωση στην κερδοφορία τους.

Εκπρόσωποι των εμπόρων επισημαίνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για την αγορά, αφού σταδιακά κλείνουν επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν καταστήματα που για πολλές μέρες δεν χτυπούν καμία απόδειξη στην ταμειακή τους μηχανή.

Συμπίεση εξόδων

Μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει ότι προχωρά φέτος σε μείωση του προσωπικού της, ενώ περίπου το 40% των μικρών επιχειρήσεων (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις) είδαν να «ψαλιδίζονται» τα κέρδη και οι πωλήσεις τους εξαιτίας της οικονομι κής κρίση

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, προκύπτει ότι τρεις στις τέσσερις Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.) και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) διατήρησαν φέτος την επενδυτική τους δραστηριότητα αμε τάβλητη, μια στις πέντε μείωσε την επενδυτική της δράση, ενώ μόνο μια ισχνή μειονότητα πραγματοποίησε περισσότερες επενδύσεις.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα και για την απασχόληση, αφού, όπως προαναφέρθηκε, μια στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσε ότι μειώ νει το προσωπικό της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι πέντε στις δέκα λιανεμπορικές επιχειρήσεις προβλέ πουν χαμηλότερες πωλήσεις για το 2009, ενώ και οι εκτιμήσεις για το 2010 δεν είναι αισιόδοξες. Μία στις τέσσερις θεωρεί δεδομένο ότι ο τζίρος της θα είναι μειωμένος και τη νέα χρονιά. Έκκληση στην κυβέρνηση να ρίξει χρήμα στην αγορά κάνει ο πρό εδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι – σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου – φέτος χάθη καν από τον κλάδο περίπου 4.000 θέσεις εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44