search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:06
MENU CLOSE

Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

04.12.2017 16:02
Ο Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup - Media

 

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Νωρίτερα, ενέκρινε το Eurogroup την συμφωνία της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ντομπρόβσκις: Πολλή δουλειά είναι μπροστά μας

Τα συγχαρητήρια του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως προέδρου του Eurogroup, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως πολλή δουλειά είναι μπροστά μας, αναφέροντας την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας στην ανάρτηση του Β. Ντομπρόβσκις, ο Μάριο Σεντένο έγραψε: «Σε ευχαριστώ φίλε μου. Ας το κάνουμε να συμβεί»

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ χαιρέτισε τη Δευτέρα την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση του ελληνικού προγράμματος.

Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, σημείωσε εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό της θητείας του, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που υπήρξαν σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα το καλοκαίρι του 2015. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη δικαστική εμπλοκή στην Ελλάδα τριών υπαλλήλων της ΕΕ που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε και αυτός την επικύρωση από τους υπουργούς της ευρωζώνης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη το Σάββατο στην Αθήνα ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά που κατέληξαν, όπως είπε, σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της ευρωζώνης αναγνώρισαν την πρόοδο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών το Δεκέμβριο ή στις αρχές του Ιανουαρίου, είπε ο Μοσκοβισί. Επισήμανε ότι κοινή είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα θα είναι το 2017 μεγαλύτερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν υπήρξε επικριτικός για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι καλό μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές και προέβλεψε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα γίνει τον Ιανουάριο, ενώ εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την πορεία μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24