search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:26
MENU CLOSE

Βουλή: Νομοθετική ρύθμιση για τη Σαρία

04.12.2017 18:59
Βουλή για Novartis: «Αυλαία» για την Προκαταρτική - Το πόρισμα στην Ολομέλεια - Media

 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την προαιρετική κατάργηση της Σαρία. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται λίγα μόνο 24ώρα πριν την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε Αθήνα και Κομοτηνή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην Κομοτηνή (14/11/2017), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχώρησε στη σύνταξη συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης η οποία τέθηκε υπ’ όψιν των κομμάτων και δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο διάλογος που διεξήχθη επί των συγκεκριμένων κειμένων με τους Σοφολογιοτάτους Μουφτήδες της Θράκης, ειδικευμένους μουσουλμάνους Θεολόγους σε θέματα Ισλαμικού Δικαίου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, ακαδημαϊκούς της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και επιστημονικές ενώσεις, ολοκληρώθηκε και δίνεται στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο ρύθμισης και η αιτιολογική έκθεση όπως θα κατατεθούν σήμερα στην Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «σχεδόν όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις μέσω άρθρων σε εφημερίδες προσεγγίζουν την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με θετική διάθεση και επικροτούν την πρότασή της. Αυτό δείχνει ότι η κοινωνία, εντός και εκτός Θράκης, είναι έτοιμη να αποδεχθεί και να υποστηρίξει αυτή τη σημαντική αλλαγή».

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα αποφασιστικό και κρίσιμο δημοκρατικό βήμα προς όφελος της χώρας γενικότερα και της μουσουλμανικής μειονότητας ειδικότερα. Αυτό το βήμα πραγματοποιείται με απόλυτο σεβασμό στην θρησκευτική πίστη, τις παραδόσεις αλλά και στον χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης όπως αυτός έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται».

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου αφορούν:

-Τα θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ρυθμίζονται από τον Αστικό Κώδικα. Κατ’ εξαίρεση, τα θέματα προσωπικού δικαίου μπορούν να υπαχθούν στην δικαιοδοσία του Μουφτή εφόσον τα διάδικα μέρη το επιθυμούν. Σε περίπτωση διαφωνίας των διαδίκων για το αν μια συγκεκριμένη υπόθεση θα υπαχθεί στα δικαστήρια ή στον Μουφτή, αρμόδια για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι τα δικαστήρια. Κατ’ εξαίρεση, επίσης, επιτρέπεται στον διαθέτη, εφόσον συντάξει ενώπιον συμβολαιογράφου δήλωση τελευταίας βούλησης, να υπαχθεί η κληρονομική του διαδοχή στην δικαιοδοσία του Μουφτή.

– Με προεδρικό διάταγμα θα καθοριστούν όλοι οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μουφτή και την έκδοση των αποφάσεών του.

– Για τα θέματα κληρονομικού δικαίου η ρύθμιση έχει άμεση ισχύ. Για τα θέματα προσωπικού δικαίου, λόγω της ανάγκης να εξασφαλιστεί ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα και να αποφευχθεί η δημιουργία κοινωνικών προβλημάτων, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις εκδοθεί το προαναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:26