search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:54
MENU CLOSE

Καταστρέφει τις βιταμίνες ο φούρνος μικροκυμάτων; Tι απαντά καθηγητής του Χάρβαρντ

05.12.2017 06:39
Καταστρέφει τις βιταμίνες ο φούρνος μικροκυμάτων; Tι απαντά καθηγητής του Χάρβαρντ - Media

 

Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για πάνω από 60 χρόνια στην Αμερική, ενώ και στη χώρα μας είναι μια λευκή συσκευή που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά.

Ένα ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί, είναι εάν ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει ή μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, έστω κι αν απλά τον χρησιμοποιούμε για ζέσταμα. (Στη χώρα μας η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής είναι κυρίως το ζέσταμα ή και το ξεπάγωμα τροφών.)

Η απάντηση έρχεται από τον δρ Guy Crosby, καθηγητή διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. “Το ζέσταμα του φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά από αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα”, σημειώνει. Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα μιας τροφής μπορεί να καταστρέφει έτσι κι αλλιώς ένα μέρος από τις βιταμίνες που είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η C. Υπάρχουν όμως και θρεπτικά συστατικά που όταν ζεσταίνονται αυξάνεται η δύναμή τους, όπως συμβαίνει με το λυκοπένιο, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό, που υπάρχει στις ντομάτες.

Ο χρόνος και η θερμοκρασία παίζουν επίσης ρόλο, έτσι όσο λιγότερα λεπτά και σε χαμηλότερη θερμοκρασία μένει ένα φαγητό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που το ζεσταίνει όπως ο φούρνος της κουζίνας ή το τηγάνι, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατηρεί.

Πιο σημαντικό όμως είναι να βεβαιωθείτε πως ο φούρνος μικροκυμάτων σας λειτουργεί σωστά χωρίς απώλειες ενέργειας. Για να το διαπιστώσετε, τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μπροστά στην πόρτα και λειτουργήστε τον στη μέγιστη θερμοκρασία για μερικά λεπτά. Αν το αλουμινόχαρτο δεν αλλοιωθεί, σημαίνει πως ο φούρνος  σας λειτουργεί όπως πρέπει.

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18