search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:42
MENU CLOSE

Μεγάλο συνασπισμό Μέρκελ – Σούλτς θέλει ο Μακρόν

06.12.2017 08:47
Γερμανία: Το μέλλον της Ευρώπης θα συζητήσουν σήμερα Μέρκελ και Μακρόν - Media

Μια γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού με συμμετοχή των Φιλελευθέρων θα ήταν εφιάλτης για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Η διαφαινόμενη εμπλοκή του SPD του Μ. Σουλτς θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά του για αναδιάρθρωση της ΕΕ.

Μόλις δύο ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του στη Σορβόννη, κοινοποίησε το περίγραμμα των μεταρρυθμιστικών του ιδεών στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Μεταξύ άλλων πρότεινε έναν κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Όμως χωρίς τη Γερμανία τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, υπογράμμισε. Με ποια Γερμανία θα ήταν όμως εφικτή η υλοποίηση των σχεδίων του Εμ. Μακρόν; 

Όσο φαινόταν πιθανή η συμμετοχή των Φιλελευθέρων (FDP) σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, η υλοποίηση των γαλλικών σχεδίων δεν φαινόταν ρεαλιστική, καθώς κορυφαία στελέχη του FDP είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να αποκλίνουν από τη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Σήμερα όμως, με το σενάριο της επανάληψης ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανικών Κομμάτων (CDU/CSU) και του SPD να μοιάζει ολοένα και πιθανότερο, ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να αναθαρρεί. «Ένας μεγάλος συνασπισμός ήταν εξ αρχής το επιθυμητό σχήμα για τον Εμανουέλ Μακρόν», δηλώνει η Κλερ Ντεμεσμάι, ειδική για θέματα Γαλλίας στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής. Ο γάλλος πρόεδρος δεν ποντάρει τόσο στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν απέρριψε αλλά ούτε και ενθουσιάστηκε με τα σχέδια Μακρόν, αλλά βασίζει τις ελπίδες του κυρίως στους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:42