09/04/2020 21:33:01

Ομήρους 41 δημοσιογράφους κρατούν οι αντάρτες Χούτι μετά από έφοδο στο κανάλι Yemen Today

Ομήρους 41 δημοσιογράφους κρατούν οι αντάρτες Χούτι μετά από έφοδο στο κανάλι Yemen Today - Media

 

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν σήμερα από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη να απελευθερώσουν «αμέσως» 41 δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τη Σαναά τους οποίους κρατούν ομήρους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί στο Yemen Today, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στον δολοφονηθέντα πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αιχμαλωτίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης των Χούτι εναντίον του καναλιού το Σάββατο.

Ένας εκπρόσωπος του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, το κόμμα του Σάλεχ, δήλωσε ότι κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν μεταφερθεί σε φυλακές, ενώ άλλοι εξακολουθούν να κρατούνται στο κτίριο του δικτύου.

«Οι Χούτι τους ασκούν πιέσεις για να αλλάξουν τον τρόπο που καλύπτουν τις ειδήσεις, για να δημοσιεύσουν κάποιες δηλώσεις, να καταγγείλουν την προδοσία του πρώην προέδρου και τους κατηγορούν ότι εργάζονται για τον συνασπισμό» υπό τη Σαουδική Αραβία, εξήγησε.

«Όμως οι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν», πρόσθεσε.

Οι RSF ανακοίνωσαν ότι οι Χούτι εκτόξευσαν ρουκέτες κατά την επίθεσή τους εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τρεις φρουρούς.

Η οργάνωση «καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των Χούτι ενάντια στους δημοσιογράφους, οι οποίες αποτελούν κατάφορη παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», δήλωσε η Αλεξάντρα αλ Κάζεν, υπεύθυνη των RSF για το γραφείο της Μέσης Ανατολής.

«Ζητάμε από τους αντάρτες να απελευθερώσουν αμέσως τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στο τηλεοπτικό δίκτυο, καθώς και τους έντεκα ακόμη επαγγελματίες και συνεργάτες μέσων ενημέρωσης που κρατούν στις φυλακές τους», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος τη CJP ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η επίθεση εναντίον του Yemen Today «καταδεικνύει βαθιά περιφρόνηση για την ελευθερία του Τύπου».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.