search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Ερτζιανές ανησυχίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1998
07-12-2017
08.12.2017 17:34
radiofono-2.jpg
 
Ο προγραμματισμός είναι πλέον εμφανής. Μετά τη δρομολόγηση του διαγωνισμού για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, του οποίου οι προθεσμίες άρχισαν να τρέχουν, τον «δρόμο» παίρνουν και οι ραδιοφωνικές άδειες με σχέδιο κανονιστικού πλαισίου που δόθηκε από την κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Δευτέρα. 
 
Ακριβώς όπως έγινε και με την τηλεόραση, έτσι και στο ραδιόφωνο οι άδειες θα είναι εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα διακρίνονται σε ενημερωτικούς και μη ενημερωτικούς με την αντίστοιχη αδειοδότηση. 
 
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ειδικά του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα αποφασίσει για την προκήρυξη και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού των ραδιοφωνικών αδειών, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται να καθορίσει τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών και την τιμή εκκίνησής τους με τη σύμφωνη γνώμη της ανεξάρτητης αρχής. Επιπλέον, η χρονική διάρκεια ισχύος των ραδιοφωνικών αδειών είναι ίδια με των τηλεοπτικών, δηλαδή δέκα χρόνια.
 
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε πολλούς γύρους, στους οποίους το τίμημα των αδειών θα πρέπει να αυξάνεται. Μάλιστα, η αποπληρωμή κάθε άδειας θα γίνεται σε τρεις δόσεις μέσα σε δύο χρόνια από την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών. Ωστόσο, η μεταβίβαση της άδειας ή η αλλαγή χρήσης της δεν θα επιτρέπεται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.
 
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν εταιρείες ή κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς και επιχειρήσεις ΟΤΑ με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, να περάσουν από ελέγχους και «πόθεν έσχες», ενώ αναμένονται κι άλλες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Μάλιστα, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, θα καθοριστεί μέσω ΚΥΑ το ελάχιστο κεφάλαιο των υποψηφίων που πρέπει να καταβληθεί. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, επίσης, το πρόγραμμα κάθε ραδιοφωνικού σταθμού να καλύπτει το σύνολο του 24ώρου, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο σταθμός.
 
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα ενός ενημερωτικού σταθμού θα πρέπει να βρίσκονται «καθημερινά τακτικά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων». Αν ο σταθμός είναι περιφερειακός, τότε το 50% του χρόνου του προγράμματός του θα πρέπει να αφορά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
 
Επιπλέον, τουλάχιστον 25 ώρες ενημερωτικών εκπομπών θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κι αν πρόκειται για περιφερειακό σταθμό οι 12 με 13 ώρες θα πρέπει πάλι να είναι τοπικού ενδιαφέροντος.
 
Τέλος, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται και οι λόγοι για τους οποίους θα αφαιρούνται οι άδειες από τους υπερθεματιστές. 
 
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές ασάφειες στο σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς δεν διευκρινίζονται ο τρόπος λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών κατά την περίοδο της μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό ραδιόφωνο, ούτε τι θα συμβεί με τους σταθμούς που θα αποκλειστούν από τον διαγωνισμό, ούτε αν κάποιο εταιρικό σχήμα ή κοινοπραξία μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες από μία άδειες, αλλά ούτε ορίζεται κάπου το ζήτημα του αριθμού των εργαζομένων στους ραδιοσταθμούς.
 
Παρά τις ασάφειες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση για όλα αυτά τα ερωτήματα θέτοντας το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και ελπίζουμε να δοθούν κάποιες απαντήσεις που θα καθησυχάσουν εργαζόμενους, παραγωγούς και ιδιοκτήτες ραδιοφώνων και θα εξομαλύνουν το τοπίο. 
 
Πάντως, παρά το γεγονός ότι και για το ζήτημα αυτό έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, έχει μπροστά του ακόμη πολύ δρόμο, έως ότου οριστικοποιηθούν οι κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αλλά και οι διαδικασίες με βάση τις οποίες θα γίνει ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35