03/06/2020 22:30:57
11.12.2017 / ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1998 στις 07-12-2017

Γκαλίνα, η σκοτεινή πλευρά του έρωτα

Γκαλίνα, η σκοτεινή πλευρά του έρωτα  - Media
 
Ανδρέας Μήτσου
Γκαλίνα
Η σκοτεινή οικιακή βοηθός
Εκδόσεις: 
Καστανιώτη 
Σελ.: 144
 
Ο Μήτσου επιβεβαιώνει για μιαν ακόμα φορά την καλή του φήμη, με την πρόσφατη κυκλοφορία της νέας του στιβαρής νουβέλας μυστηρίου, όπου η αστυνομική πλοκή αναμετριέται με την απαιτητική λογοτεχνία. Χρησιμοποιώντας με μαεστρία την αφηγηματική δομή των αστυνομικών αναγνωσμάτων, αναζητεί τις καταβολές του έρωτα, την άρρηκτη και σκοτεινή σχέση αγάπης - μίσους. Ο ορθολογικός παραλογισμός ενός ερωτευμένου «στεγνού» ανθυπασπιστή της Βασιλικής Χωροφυλακής γίνεται αφορμή να διερευνηθούν οι δαιδαλώδεις διαδρομές της ερωτικής περιπέτειας που απελευθερώνει επώδυνα τη διαδικασία του αυτοπροσδιορισμού μας μέσα από το έτερο. Η αγάπη παράγει μεγάλες ποσότητες μίσους και δυσεπίλυτες εξαρτήσεις, ωστόσο στο τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γνωριστούμε δυσάρεστα όσο και λυτρωτικά συνάμα με τον εαυτό μας, την ίδια μας την ύπαρξη. 
 
Ο ανθυπασπιστής είναι εξπέρ στις εξιχνιάσεις εγκλημάτων και ζει μέσα στην επίμονη καχυποψία της παρατηρητικότητάς του. Η καθημερινότητά του στηρίζεται πάνω στη σκοτεινή εκδοχή της ζωής των άλλων. Συγκροτεί την προσωπικότητά του με βάση τη διερευνητική του ικανότητα και την εμμονή ότι πίσω από κάθε άνθρωπο κρύβεται ένας εν υπνώσει δολοφόνος. Η προσήλωσή του στους άλλους, του χαρίζει μιαν αξιοζήλευτη καριέρα και τον σεβασμό των συναδέλφων του. Ο βαθμός του ανθυπασπιστή που φέρει ο αστυνόμος δεν είναι καθόλου τυχαίος, μια και μετεωρίζεται βασανιστικά στην ιεραρχία, καθώς δεν είναι ούτε οπλίτης ή υπαξιωματικός ούτε αξιωματικός και κυρίως δεν είναι εξελίξιμος. Αντίθετα ο νεαρός του φίλος, το παραπλήρωμά του, είναι αξιωματικός με λαμπρή δυνατότητα εξέλιξης. 
 
Επίσης, ο ανθυπασπιστής είναι μανιώδης αναγνώστης αστυνομικών ιστοριών και ο νεαρός – παραιτηθείς από το σώμα – συνάδελφός του ήδη καταξιωμένος συγγραφέας. Αυτή η σχέση των δυο ανδρών, παρά το ότι είχε διακοπεί εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια, παρέμενε μια σταθερά που θα ολοκληρωνόταν στην ώρα της. Πρόκειται για έναν νεαρό συνάδελφο του ανθυπασπιστή, ο οποίος θα εγκαταλείψει νωρίς την αστυνομία, για να συνεχίσει τη ζωή του ως συγγραφέας που παρατηρεί με ασφάλεια τον κόσμο εξ αποστάσεως, αλλά θα μείνει πεισματικά παρών στη συνείδησή του δεκαετίες μετά. 
 
Όλες οι σταθερές αναφορές του αστυνόμου ανατρέπονται όταν συναντά στον ηλεκτρικό μια παράξενη γυναίκα, την Γκαλίνα, για να πέσει τελικά θύμα της ίδιας του της παρατηρητικότητας. Έτσι, μοιραία θα ξεστρατίσει στη ζωή μιας εκπάγλου καλλονής γιατρίνας και θα εκτροχιασθεί από την ασφάλεια της στερεότυπης και βολικής καθημερινότητάς του. 
 
Ο έρωτας δυο γυναικών, της Γκαλίνας και της κατά πολύ μικρότερής της γιατρίνας – ένας ομοφυλοφιλικός έρωτας –, τον κρατά στα βάσανα ανάμεσα στην υποψία και το γεγονός, στην εκδίκηση και την καταστροφή. Ο ανθυπασπιστής δεν χορταίνει να ερωτεύεται τη γιατρίνα και να μισεί την Γκαλίνα που έχει κερδίσει την ακατανόητη αγάπη της. Αυτή η ανατροπή έχει το κόστος της, καθώς ξεβολεύει τον ερευνητικό αστυνόμο τόσο από την επαγγελματική όσο και από την ιδιωτική βολή και ασφάλεια, κυρίως όμως τον εξαναγκάζει να στρέψει την προσοχή του στην ίδια του την ύπαρξη. Αποτέλεσμα αυτής της βίαιης μεταστροφής είναι η ανατροπή όλων των δεδομένων ζωής του ανθυπασπιστή, που στο τέλος κληρονομεί ο συγγραφέας φίλος του. 
 
Πίσω, ωστόσο, από την εντυπωσιακή πλοκή, ο συγγραφέας προσεγγίζει τον έρωτα από την αθέατη πλευρά του στις κρημνώδεις απολήξεις των ενστίκτων. Έτσι αναδεικνύεται ο ανατρεπτικός ρόλος του τρίτου παράγοντα – πραγματικού ή φανταστικού, είναι αδιάφορο – που πυροδοτεί τα πάθη. Και έρωτας δίχως πάθη δεν νοείται. Ο ερωτευμένος είναι εκτεθειμένος σε έναν συνεχή κίνδυνο – όλοι είναι υποψήφιοι «δολοφόνοι» αντεραστές, επίδοξοι δολιοφθορείς του δικού σου έρωτα. Το θέμα έχει χαρίσει λαμπρές σελίδες στη λογοτεχνία. Ο ερωτευμένος είναι έκθετος, είτε κατέχει αποδεικτικά στοιχεία είτε όχι, και παραμένει απελπιστικά ευάλωτος ακόμα κι αν ο έρωτάς του βρίσκει ανταπόδοση – ίσως σε αυτή την περίπτωση περισσότερο. Ο αθέατος κόσμος είναι ο εχθρός του. 
 
Η ζήλια ελλοχεύει βασανιστικά πίσω από κάθε ερωτευμένο, τον πάει και τον φέρνει. Έρωτας δίχως ζήλια δεν είναι αποδεκτός, κραυγάζει αυτή η ιδιαίτερη ιστορία έρωτος που μας χάρισε ο Μήτσου στην εξαιρετική νουβέλα του. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.