14/12/2018 04:17:23
10.12.2017 / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1998 στις 07-12-2017

Μεγάλο στοίχημα οι αποκρατικοποιήσεις

Μεγάλο στοίχημα οι αποκρατικοποιήσεις - Media

 

Στα 2,7 δισ. ο στόχος της κυβέρνησης

Κομβικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αναμένεται να διαδραματίσει ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη των εσόδων καθώς αναμένει από αυτές 2,74 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. που προέβλεπε αντίστοιχα ο προϋπολογισμός του 2017. 
 
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να εισπράξει τα συγκεκριμένα έσοδα από περίπου δώδεκα νέες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές (2,17 δισ. ευρώ), αλλά και από αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη (0,57 δισ. ευρώ).
 
Δηλαδή, όπως προκύπτει από την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αναμένεται να προέλθει από (δύσκολα σε πολλές περιπτώσεις) στοιχήματα, τα οποία θα πρέπει να φέρει εις πέρας το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία φυσικά με την «φρέσκια», ακόμη, ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.
 
Τα αεροδρόμια
Χαρακτηριστικά παραδείγματα περίπλοκων αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι το Ελληνικό στη Lamda Development, με τα γνωστά γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί, τα περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport, η οποία ζητάει προκαταβολικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο για την κακή τους κατάσταση, η πώληση της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) στον ΟΠΑΠ κ.λπ.
 
Άλλα έσοδα που εκκρεμούν είναι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ), του 30% του ΔΑΑ (500 εκατ. ευρώ), του 5% του ΟΤΕ (250 εκατ. ευρώ), της Ελληνικόν Α.Ε. (300 εκατ. ευρώ), του 17% της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ) κ.ά. Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΛΘ, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα έτη.
 
Επιπλέον μέχρι και το τέλος του 2018 η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει συμφωνία για συνολικά 52 αποκρατικοποιήσεις, με έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 με στόχο να αποφέρει μέχρι το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα αποδώσει περί τα 10 δισ. ευρώ.
 
Οι πιο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις είναι εκείνες των περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 2,15 δισ. ευρώ (σε 40 έτη), του Ελληνικού ύψους 915 εκατ. ευρώ (σε 10 χρόνια), του ΟΠΑΠ ύψους 652 εκατ. ευρώ και της πώλησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) ύψους 560 εκατ. ευρώ.
 
Πώς κατανέμονται τα 2,7 δισ.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα ύψους 2,737 δισ. ευρώ που θέτει ως στόχο η κυβέρνηση για το 2018 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατανέμονται ως εξής:
 Προσδοκώμενα έσοδα 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2018.
 Έσοδα 111,98 εκατ. ευρώ από καταβολές δόσεων ολοκληρωμένων συναλλαγών προηγούμενων ετών (έως το 2017).
 Εκτιμώμενα έσοδα 2.011,92 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς έργων οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.
Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, το Δημόσιο έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του, κύριος στόχος του οποίου είναι η προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Επισημαίνεται ότι η σχεδιασμένη μεταφορά επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα θα ωφελήσει πολλαπλά την ελληνική οικονομία με:
 Την άμεση μείωση του δημόσιου χρέους από τις χρηματικές προσόδους του προγράμματος ιδιωτικοποίησης.
 Τη μείωση - εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, οποιασδήποτε μορφής, προς τους αντίστοιχους φορείς και τη συνεπακόλουθη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
 Το άνοιγμα των αγορών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
 Την αξιοποίησή τους, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
 
Oφέλη
Ειδική αναφορά γίνεται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής διαχείρισης και στοχευμένης αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά και σταθερά έσοδα σε μακροχρόνια βάση, να μειώσει το ύψος του χρέους και να δημιουργήσει πρόσθετα αναπτυξιακά οφέλη. 
 
Η πολιτική αυτή έχει ως βασικούς άξονες την καταγραφή, την προστασία και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών και του νομοθετικού πλαισίου.
Οι δράσεις αφορούν την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, την προστασία της (αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων) και την αξιοποίησή της (στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, εξορθολογισμός και εξοικονόμηση δαπανών, κατεχόμενα και ανταλλάξιμα κτήματα).
 
Άμεσα έσοδα, σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, μπορούν να εξασφαλισθούν από την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, που γίνεται σήμερα έναντι μικρού τιμήματος για το Δημόσιο. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.