search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Ο Φλιν… φλιτάρει τον Τραμπ! – Το μεγάλο αγκάθι για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1998
07-12-2017
08.12.2017 04:00
ΗΠΑ: Πιθανή διανομή εμβολίου έως τις αρχές Νοεμβρίου - Media

 

 

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι οι δικηγόροι του Μάικ Φλιν, του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, έπαψαν να μιλούν με τη νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου. Πληροφορία που ερμηνεύτηκε ως υπόνοια πως ο Φλιν διαπραγματευόταν κάποιο ντιλ με την ομάδα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στην εκστρατεία του Τραμπ. 
 
Ξαφνικά, την 1η Δεκεμβρίου, ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στις καταθέσεις του στο FBI σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίζλιακ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το συγκεκριμένο έγκλημα επισύρει μια μάξιμουμ ποινή πενταετούς φυλάκισης. Ο Φλιν δήλωσε ότι συνεργάζεται με την ομάδα του Μιούλερ, απόφαση που, όπως είπε, πήρε «για το συμφέρον της οικογένειας και της πατρίδας μου».
 
Με την παραδοχή της συγκεκριμένης κατηγορίας από τον Φλιν η έρευνα επί του θέματος της ρωσικής ανάμειξης βρίσκεται πρώτη φορά τόσο κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο. 
 
Σε συμπληγάδες
Ο Φλιν παρέμεινε μόλις 25 μέρες ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. Παραιτήθηκε όταν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στον Λευκό Οίκο για τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή. Οι συνεννοήσεις τους επικεντρώνονταν στην άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Ρωσία όταν θα αναλάμβανε την προεδρία ο Τραμπ.
 
Ο Τραμπ από την πλευρά του χειροτέρεψε την κατάσταση μετά την ομολογία ενοχής του Φλιν, όταν το Σάββατο έκανε ένα tweet που έλεγε ότι απέλυσε τον Φλιν επειδή είχε πει ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς αλλά και στο FBI για τις συζητήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους. Το tweet του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για το αν έτσι ο πρόεδρος ουσιαστικά παραδεχόταν ότι είχε παρακωλύσει τη Δικαιοσύνη. 
 
Αν ο Τραμπ γνώριζε ότι ο Φλιν είχε πει ψέματα στο FBI, όταν ο ίδιος ζητούσε από τον πρώην διευθυντή της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμι να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Μετά τη φασαρία, πάντως, ο δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ότι ήταν εκείνος κι όχι ο πρόεδρος που έγραψε το συγκεκριμένο tweet. Την Κυριακή ο Τραμπ, σε άλλο tweet, έγραψε ότι ποτέ δεν ζήτησε από τον Κόμι να σταματήσει την έρευνα για τον Φλιν.
 
Το tweet περιπλέκει περαιτέρω τους νομικούς κινδύνους που απειλούν τον Τραμπ:
Αν επαναλάβει τη δήλωση (ότι ποτέ δεν ζήτησε από τον Κόμι να θάψει την έρευνα) ενόρκως στην ομάδα του Μιούλερ, τότε θα έρθει σε ευθεία νομική αντιπαράθεση με την ένορκη δημόσια κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, που δήλωσε πως πράγματι ο πρόεδρος του ζήτησε να σταματήσει την έρευνα. 
Αν από την άλλη ο Τραμπ απαρνηθεί την ίδια του τη θέση, τότε πρακτικά αυτό θα αποτελεί παραδοχή ότι προσπάθησε να αναμειχθεί σε ομοσπονδιακή έρευνα. 
Και τα δύο σενάρια ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τον Τραμπ και το βασικό ερώτημα είναι: Γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε τόσο πολύ να ματαιώσει την έρευνα για τον Φλιν; Και τι ακριβώς γνωρίζει ο Φλιν για την υποτιθέμενη εκλογική συμπαιγνία με τη Ρωσία που τώρα θα αποκαλύψει στον Μιούλερ;
 
Θα τον… «δώσει»; 
Εκτός της ψευδούς κατάθεσης στο FBI ο Μάικ Φλιν αντιμετώπισε και άλλες σοβαρές κατηγορίες. Ανακρίσεις σχετικά με τις μπίζνες του ίδιου και του γιου του στο εξωτερικό, ανάμειξή του σε σχέδιο απομάκρυνσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που θα τον έστελνε στην Τουρκία, αλλά και την απόπειρα να αποκρύψει ότι εισέπραξε 530.000 δολάρια για λόμπινγκ υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης. 
 
Επίσης έχει εισπράξει 65.000 δολάρια από το ρωσικό δίκτυο Russia Today σε ένα ταξίδι που έκανε στη Μόσχα το 2015. Ο Φλιν δεν είχε αναφέρει, ως όφειλε, ούτε το ταξίδι ούτε το ποσό που εισέπραξε. Η συγκεκριμένη πληρωμή καταπατά και τη νομοθεσία που απαγορεύει σε εν αποστρατεία στρατιωτικό προσωπικό να δέχεται χρήματα από ξένες κυβερνήσεις χωρίς σχετική άδεια.
 
Το σημαντικό με την αποδοχή ενοχής στην περίπτωση του Φλιν είναι ότι διέπραξε το έγκλημα το οποίο παραδέχτηκε ενώ ήδη εργαζόταν στον Λευκό Οίκο! Στις 24 Ιανουαρίου, τέσσερις μόλις μέρες αφότου ανέλαβε ο Τραμπ την προεδρία, ο Φλιν δήλωσε στους ερευνητές ότι δεν είχε συζητήσει με τον Ρώσο πρεσβευτή το θέμα των επιβληθεισών οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα. 
 
Το ότι με τόσες υποθέσεις ανοιχτές ο Ρόμπερτ Μιούλερ επέλεξε να απαγγείλει στον Φλιν μόνο τη συγκεκριμένη κατηγορία υποδεικνύει το εξής σημαντικό: Ότι ο Φλιν έχει συμφωνήσει να προσφέρει σημαντική πληροφόρηση!
 
Η υπόθεση Φλιν ήδη κάνει τον πρόεδρο Τραμπ ιδιαίτερα νευρικό. Εκτός των επιθέσεων απαξίωσης που εξαπολύει στο FBI, οι «New York Times» έγραψαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να λήξουν την έρευνα της Γερουσίας σχετικά με την υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. Ο Τάι Κομπ, δικηγόρος του Τραμπ, λέγεται ότι έχει πληροφορήσει τον πρόεδρο πως η έρευνα της ομάδας Μιούλερ οδεύει προς το τέλος της και ότι ο Τραμπ τελικώς θα απαλλαχθεί.
 
Τα σκοτεινά σημεία
Νωρίτερα φέτος ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέημς Κόμι αφού προηγουμένως είχε επιχειρήσει να τον πιέσει να σταματήσει την έρευνα που διεξήγαγε σχετικά με τον Μάικ Φλιν. Σήμερα, όμως, ο Φλιν, τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα και δημοσίως υπερασπιστεί, έχει αποδεχθεί ενοχή για ποινικό αδίκημα και η έρευνα, αντίθετα με ό,τι ελπίζει ο Τραμπ, δείχνει πως θα συνεχιστεί.
 
Το ότι, προς το παρόν, ο Φλιν έχει κατηγορηθεί για ένα μόνο αδίκημα δίνει ένα ευρύ πεδίο κινήσεων στον Μιούλερ σε περίπτωση που η συνεργασία μαζί του ξαφνικά «παγώσει». Μπορεί πάντα να του απαγγείλει περισσότερες κατηγορίες, τέτοιες που να αφήνουν τον Φλιν εκτός της προεδρικής χάρης. Ο πρόεδρος, άλλωστε, μπορεί να απονείμει χάρη μόνο σε ομοσπονδιακά εγκλήματα. 
 
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του ABC ο Φλιν είναι «έτοιμος να καταθέσει εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον μελών της οικογένειας Τραμπ, καθώς και άλλων μέσα στον Λευκό Οίκο ότι ο – τότε υποψήφιος για την προεδρία – Τραμπ τον διέταξε να έρθει σε επαφές με τους Ρώσους», κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όλα όσα διαρκώς ισχυρίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Ο Φλιν αρχικά είχε αρνηθεί ότι συνωμότησε με τον Ρώσο πρεσβευτή σε τηλεφωνική συνομιλία τους για να υπονομευθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας. Όμως το FBI τον πληροφόρησε ότι διέθετε καταγραφές των συνομιλιών. 
Και το ερώτημα είναι: Πώς είναι δυνατόν ο Μάικ Φλιν, ένας άνθρωπος με καριέρα 33 ετών σε υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, να ξεχάσει ξαφνικά ότι οι υπηρεσίες των ΗΠΑ συχνά «κρυφακούνε» ξένους διπλωμάτες; Ειδικά ο Φλιν, δηλαδή, θα έπρεπε να περιμένει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας θα τον «προσέχουν» ιδιαίτερα, ιδίως αφότου άρχισε να δέχεται πληρωμές από το δίκτυο RT της Μόσχας.
 
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι ο Φλιν, υποψιασμένος ότι η NSA πιθανό να τον «άκουγε», διάλεγε συνειδητά τις λέξεις του πολύ προσεκτικά. Και φρόντιζε να αναφέρει τον πρόεδρο Τραμπ με τρόπο τέτοιο στη συζήτηση ώστε να φαίνεται ως ο εντολοδόχος του. Έτσι, αν ποτέ ξεσκεπαζόταν, να μπορούσε να ισχυριστεί ότι δρούσε υπό την εντολή του προέδρου, ώστε να μετριάσει την προσωπική ευθύνη.
 
Κυρώσεις και επιπτώσεις
Στο μεταξύ η Μόσχα αναμένει με δυσαρέσκεια τον επόμενο γύρο των κυρώσεων.
Τον περασμένο Ιανουάριο οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έμαθαν ότι ο Τραμπ ετοίμαζε ένα διάταγμα με το οποίο θα αναιρούσε κάποιες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Οι αξιωματούχοι άρχισαν να επεξεργάζονται νομικούς τρόπους ώστε ο Τραμπ να μην μπορεί να τις ακυρώσει μονομερώς. Το αποτέλεσμα ήταν ένα νομοθέτημα με το ακρωνύμιο CAATSA (που επίσης περιλαμβάνει μέτρα εναντίον Β. Κορέας και Ιράν) το οποίο πέρασε με καθολική σχεδόν πλειοψηφία και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο, πράγμα που δεν άφησε στον Τραμπ άλλη επιλογή από το να το υπογράψει. Αλλιώς το βέτο του θα είχε απορριφθεί.
 
Ο νέος νόμος, που πέρασε τον Αύγουστο αλλά ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, αυστηροποιεί τις κυρώσεις του 2014, οι οποίες είχαν αποκόψει μεγάλες ρωσικές εταιρείες από δυτικές πηγές χρηματοδότησης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, μάλιστα, έπεσαν από 69 δισ. δολάρια το 2013 σε μόλις 6,8 δισ. δολάρια το 2015.
 
Με την αυστηροποίηση των κυρώσεων επιβάλλονται περιορισμοί και σε επενδύσεις σε ρωσικά πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και στις λειτουργίες ρωσικών εταιρειών σε τρίτες χώρες. Η διοίκηση Τραμπ μπορεί να παγώσει την εφαρμογή των νέων κυρώσεων μόνο μέχρι τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Η αποτελεσματικότητά τους, βέβαια, θα μετριαστεί σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούν ευρωπαϊκά πρότζεκτ σε στενή συνεργασία με ρωσικές εταιρείες, αφού η επιθυμία να συνεχιστεί αδιατάρακτα η ενότητα Ε.Ε. – ΗΠΑ κρίνεται σημαντικότερη. Για παράδειγμα η Gazprom, που προμηθεύει την Ευρώπη με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, έχει εξαιρεθεί από τη λίστα. 
 
Αυτό που ανησυχεί την ελίτ της Ρωσίας περισσότερο απ’ όλα είναι οι προσωπικές κυρώσεις που περιλαμβάνονται στον καινούργιο νόμο. Ο νέος, ενισχυμένος, γύρος κυρώσεων επιτρέπει την επιβολή «δευτερευουσών κυρώσεων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κυνηγήσουν τον οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε χώρα που θα έχει σημαντικές επιχειρηματικές συναλλαγές με τους αποκαλούμενους «ειδικά προσδιορισμένους υπηκόους», δηλαδή άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.
 
Ανάλογα με πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί η νομοθεσία CAATSA, θα μπορούσε να καταστήσει κάποιους από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Πούτιν το ίδιο «τοξικούς» όσο άλλα ειδικά προσδιορισμένα άτομα στη Χεζμπολά, στο Ιράν και στη Β. Κορέα. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επηρεαστεί: από μια κινεζική εταιρεία μέχρι ένα σύμβουλο από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ που έχει συναλλαγές με κάποιον από τους «ειδικά προσδιορισμένους» Ρώσους.
 
Σύμφωνα με τον «Economist», Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε για τον νέο γύρο κυρώσεων ότι «αυτό είναι απολύτως πυρηνικό. Πηγαίνει πολύ πιο μακριά απ’ οτιδήποτε είχαμε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
Εκτός αυτών, τον Φεβρουάριο αναμένεται να υποβληθεί στο Κογκρέσο μια αναφορά που θα ονοματίζει Ρώσους ολιγάρχες και ανώτερους αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν και τον κύκλο του.
 
Η αναφορά, που εκτός των ονομάτων θα περιλαμβάνει και εκτίμηση των περιουσιών αλλά και τις πηγές πλουτισμού των ίδιων και των μελών των οικογενειών τους, έχει ήδη σπείρει πανικό σε μέλη της ρωσικής ελίτ. Η χρονική στιγμή μάλιστα που θα έρθει η αναφορά, αρχές Φεβρουαρίου, θα είναι μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας και θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές επιπτώσεις. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:44