search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Έτοιμοι για… δράση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1998
07-12-2017
08.12.2017 04:00
fof-5.jpg
 
Σε πανηγυρικό κλίμα επίδειξης ενότητας έγινε χθες η κοινή συνεδρίαση ΔΗΣΥ και Ποταμιού
 
Επίδειξη ενότητας η χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών από τα δύο κόμματα. Η πανηγυρική συνεδρίαση ήθελε να στείλει το συμβολικό μήνυμα ότι ξεκινά και επισήμως η κοινή και οργανωμένη κοινοβουλευτική δράση των δύο ξεχωριστών οντοτήτων μέχρι και το συνέδριο, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων εντός του νέου φορέα. 
 
Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία αφού ένας νέος κομματικός φορέας, που προέρχεται από τη συνένωση κομμάτων, ενώνεται στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου και όχι ενόψει εκλογών. Πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι οι δύο Κ.Ο. θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως έχουν, με συντονισμό και αυτονομία, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες παρέμβασης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και το νομοθετικό έργο με διπλή παρουσία.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής βρέθηκαν εκτός από τους βουλευτές και στελέχη κεντρικών οργάνων όλων των κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στο εγχείρημα του νέου φορέα. Ήταν όλοι οι υποψήφιοι εκτός των Γιάννη Ραγκούση, Νίκου Ανδρουλάκη που ήταν στις Βρυξέλλες και Γιώργου Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κίνα, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Παρουσίες με νόημα ήταν αυτές του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προσήλθε τελευταίος στην αίθουσα, όπως και του Γιώργου Καρρά, ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων, που με την παρουσία του επιβεβαίωσε την αναμενόμενη συνεργασία του με το Κίνημα Αλλαγής. Το προεδρείο της συνεδρίασης απέφυγε να σχολιάσει την απουσία του Γ. Ραγκούση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε εκνευρισμό του για την απουσία του από το 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ έσπευσε να αναγγείλει την παρουσία των υποψηφίων Γ. Καμίνη, Γ. Μανιάτη, Κ. Γκάτσιου και Απ. Πόντα. 
 
Το πιο θερμό χειροκρότημα, εκτός από τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, εισέπραξε ο Νίκος Αλιβιζάτος, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους επτά χιλιάδες εθελοντές που έκαναν πράξη μια άψογη διαδικασία εκλογής, τονίζοντας πως μεγάλη συμβολή στην επιτυχία είχε το ότι η 31μελής Επιτροπή δεν έκανε τα χατίρια στους υποψηφίους και, κυρίως, στους βασικούς διεκδικητές. 
 
«Το ζητούν οι πολίτες»
Η Γεννηματά, απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική οντότητα που ετοιμάζεται να συμπτύξει ενιαίο μέτωπο, αναφέρθηκε στην αυτόνομη πορεία της παράταξης: «Αυτό ζητούν οι πολίτες με την καθαρή εντολής τους», είπε, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνθεση απόψεων και αντιλήψεων με όλους. «Θέλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σήμερα να στείλω ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, λέγοντας πως ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να μας εντάξουν σε μέτωπα υπέρ ή κατά άλλων πολιτικών δυνάμεων. Οικοδομούμε το μέτωπο της ενότητας του λαού μας και το μέτωπο της συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πέρα από τις υπαρκτές και διακριτές διαφορές μας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε αυτό που έλλειψε στα χρόνια της κρίσης και κόστισε ακριβά στην ελληνική κοινωνία, τη συνεννόηση.
 
Η Φώφη Γεννηματά επικέντρωσε τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, από τους πλειστηριασμούς έως την απόπειρα πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, και επέμεινε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι επίκειται καθαρή έξοδος της χώρας στις αγορές είναι παραπλάνηση των πολιτών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπουλάει τα πάντα ξεδιάντροπα, χωρίς διαπραγμάτευση, με την τροπολογία που απέσυρε εγκατέλειψε και το τελευταίο φιλεργατικό προσωπείο» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ελεεινολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης έκανε λόγο στη «μεγάλη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, από ένα λαϊκίστικο αριστερό κόμμα, στον κυνικό εκφραστή μιας ακραίας συντηρητικής και καθεστωτικής πολιτικής» που «είναι ορατή στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», ενώ αμφισβήτησε την έξοδο από τα μνημόνια κάνοντας λόγο για «έξοδο «μαϊμού», με συνθήκες υποτέλειας, σκληρών μέτρων λιτότητας και φόρων που «υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας» για να καταλήξει πως πρόκειται για παράταση του αδιεξόδου.
 
Η Φώφη Γεννηματά δεν έχασε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τον Αλέξη Τσίπα για τις επαφές του με τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη, σημειώνοντας: «Αφού πέρασε στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο τη λέξη κωλοτούμπα, τώρα προσπαθεί να το παίξει και σοσιαλδημοκράτης. Να μιλάει ως Ευρωπαίος αριστερός, χωρίς να διστάζει βέβαια την ίδια ώρα να υποδεικνύει στον κ. Σούλτς να στηρίξει την κ. Μέρκελ για πρωθυπουργό. Δεν ξέρω αν αυτό προαναγγέλλει και τη στάση του στην Ελλάδα απέναντι στη Δεξιά. Κρίμα που έγινε πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σόιμπλε και δεν μπορεί να τον στηρίξει για το υπουργείο Οικονομικών». 
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν χαρίστηκε όμως και στη Ν.Δ., σημειώνοντας πως η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο συντηρητική. «Ακόμη και τα ζητήματα της “ασφάλειας” τα αντιμετωπίζουν στη Ν.Δ. με την παλιά λογική του αυταρχικού κράτους και όχι μέσα από την ενδυνάμωση και στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και κανόνων», κατέληξε.
 
Τη συμβολή του Ποταμιού στο εγχείρημα θέλησε να παρουσιάσει εμφατικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική για το όνομα Κίνημα Αλλαγής: «Γίνε το Κέντρο της Αλλαγής, καλούσα εγώ τους πολίτες. Είμαστε ένα κίνημα εθελοντών που θα φέρει την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα, έλεγε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η μαζική συμμετοχή θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ανθρώπινο κίνημα που θα επιβάλει την αλλαγή, έλεγε ο Γιώργος Καμίνης. Συμφωνούμε λοιπόν, Κίνημα Αλλαγής. Με την δέσμευση της Φώφης Γεννηματά – της νικήτριας των εκλογών – αλλά και τη δική μου ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκτήσουν νόημα και οι δύο λέξεις» είπε χαρακτηριστικά. 
 
«Εφαρμόσιμες πολιτικές»
Στην ομιλία του προσπάθησε να εμψυχώσει τους ανησυχούντες συνοδοιπόρους του σημειώνοντας πως επίκειται η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ «πολιτική όμως δεν είναι η εμμονή στα σύμβολα του παρελθόντος. Η πολιτική απαιτεί συνεχή προσαρμογή στις εξελίξεις και τις διαρκώς ανανεούμενες δυνατότητες του ανθρώπου. Πολιτική δεν είναι ο συμβιβασμός με τη συνήθεια. Η πολιτική θέλει τόλμη, λεβεντιά και φιλότιμο. Η σύγκρουση με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και με τη Ν.Δ. πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Το νέο Κίνημα θα πρέπει να έχει ρεαλισμό. Να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές, βασισμένες σε νηφάλια διαβούλευση. Αλλά θα χρειαστούμε κάτι ακόμα σημαντικότερο αν θέλουμε να πετύχουμε. Θα χρειαστούμε έναν οδικό χάρτη με στόχους. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική αναγέννηση της Ελλάδας». Ο Θεοδωράκης επέμεινε ότι στο Κίνημα θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι αποφάσεις με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα φίλων και μελών και διάλογος σε όλα τα επίπεδα. 
 
Πάντως, ανεξάρτητα από την πανηγυρική διάσταση της συνεδρίασης, οι μετέχοντες κατάλαβαν ότι η Φώφη Γεννηματά σκοπεύει να ασκήσει με αποφασιστικότητα τις αρμοδιότητες της επικεφαλής. Δείγμα γραφής έδωσε με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου μετέχουν μόλις έξι άτομα: οι τρεις υποψήφιοι που πήραν πάνω από 10% στις εκλογές Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Καμίνης και Στ. Θεοδωράκης και οι δύο επικεφαλής κομμάτων, ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ και ο Γ. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ. Εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, στο οποίο θα μετέχουν πάνω από 100 στελέχη από όλους τους χώρους, σε μια προσπάθεια να σταλεί ένα ενωτικό και μαζικό μήνυμα. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:20