search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν χαλάει το κλίμα και προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης

07.12.2017 06:21
Ο Ερντογάν χαλάει το κλίμα και προκαλεί την αντίδραση της κυβέρνησης - Media

 

Επί ποδός βρίσκεται η Αθήνα για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πάντως πριν φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε θέμα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης με την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Στην ίδια συνέντευξη ο Τ. Ερντογάν «καρφώνει» τον έλληνα πρωθυπουργό ότι είχε δεσμευτεί για την έκδοση των 8 τούρκων «πραξικοπηματιών» μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύλληψή τους στην Ελλάδα, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Τα παραπάνω, ως τα πιο ενδεικτικά σημεία της συνέντευξης Ερντογάν, διασαλεύουν προκαταβολικά το κλίμα συνεννόησης και εντείνουν την ανησυχία για το πώς θα κινηθούν οι σημερινές συζητήσεις και δηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα αναφορικά με την επίσκεψη στην Κομοτηνή. Ανεβάζουν δε το επίπεδο δυσκολίας στους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς η οποία στο εσωτερικό από χθες δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης που εγείρει ερωτήματα για το αν η επίσκεψη θα ζημιώσει τελικά τα εθνικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο θέμα της Λωζάννης ο οποίος με δήλωσή του εξέφρασε την ελληνική δυσαρέσκεια για την παρέκκλιση Ερντογάν από το συμφωνημένο πλαίσιο των συζητήσεων λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα. Ειδικότερα, σημείωσε πως η συνέντευξη  «εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα».

«Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αιγαίο, Κυπριακό και προσφυγικό, προϋπόθεση για ελληνική στήριξη της ενταξιακής πορείας

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται από την πλευρά διπλωματικών πηγών σχετικά με το πλαίσιο και την ατζέντα της επίσκεψης, αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική– η πρώτη Προέδρου της γείτονος εδώ και δεκαετίες- καθώς πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Βέβαια για την «ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στέρεα θεμέλια» τίθεται σταθερά η προϋπόθεση του σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην Συνθήκη της Λωζάννης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

  • θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα.
  • θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών. 

Παράλληλα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση).

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα εκφράσει και τη στήριξη της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας την αξία που έχει για την περιοχή αλλά και τη δημοκρατία στη γείτονα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:22