search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:48
MENU CLOSE

Σουηδία: Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη «κατσίκα» θα πέσει φέτος θύμα εμπρηστών; (Video)

07.12.2017 09:54
Η Νικόλ Κίντμαν υποδύεται τη δημοσιογράφο Γκρέτσεν Κάρλσον σε ταινία για τη σεξουαλική παρενόχληση στο Fox News  - Media

 

Από τότε που, το 1966, ένας ευφυής Σουηδός επιχειρηματίας είχε την ιδέα να φτιάξει μια χριστουγεννιάτικη γιγάντια κατσίκα για να προσελκύσει αγοραστές στο νότιο τμήμα της πόλης Γκέβλε, υπήρχαν πάντα κάποιοι που έκρυβαν έναν μικρό Νέρωνα μέσα τους και την πυρπολούσαν.

Φέτος, πάρθηκαν μέτρα. Η Κατσίκα του Γκέβλε έχει στηθεί στην πλατεία Castle της πόλης, με επιπλέον φράχτη ένα γύρω και με πρόνοια ασφαλείας επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Με την ελπίδα ότι, φέτος, δεν θα γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Απαιτήθηκαν 1.000 ώρες δουλειάς για να ανεγερθεί η ύψους 12 μέτρων Gaevlebocken – αυτό είναι το όνομά της, στα σουηδικά – και είναι το μεγαλύτερο, από άχυρο, γλυπτό κατσίκας στον κόσμο. Το ιστορικό των αποπειρών εναντίον της είναι μακρύ: έχει δεχθεί πάνω από 30 επιθέσεις στον μισό αιώνα εμφάνισής της. Την έκαψαν για πρώτη φορά το 1969, κατέρρευσε το 1972 «λόγω σαμποτάζ», τη «διέλυσαν σε κομμάτια» το 1978, της έβαλαν φωτιά πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή της το 1989, την πυρπόλησαν το πρωινό των Χριστουγέννων του 1995, χάκαραν την κάμερα της πριν εμπρηστές την ανάψουν το 2009.

Το 2001, Αμερικανός τουρίστας πήγε κατά πάνω της με τον αναπτήρα του, νομίζοντας ότι το κάψιμο της είναι τοπικό έθιμο (18 μέρες φυλακή και πρόστιμο – το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ). Το 2010, δύο έξυπνοι προσπάθησαν, με ελικόπτερο, να την κλέψουν. Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, ο λογαριασμός στο Twitter που είναι αφιερωμένος στη γιγάντια αχυρένια κατσίκα δείχνει ότι προς το παρόν η Gaevlebocken επιβιώνει, στο 51ο έτος ύπαρξής της. Πέρυσι, οι ενθουσιώδεις πυρομανείς βιάζονταν: έκαψαν τον από ξύλο πεύκου σκελετό της, λίγες ώρες μετά την ανέγερσή του!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:47