search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Σε χαμηλούς τόνους η ομιλία Ερντογάν στην Κομοτηνή – «Είστε Έλληνες πολίτες» (Photo/Video)

08.12.2017 06:39
Σε χαμηλούς τόνους η ομιλία Ερντογάν στην Κομοτηνή - «Είστε Έλληνες πολίτες» (Photo/Video) - Media
 
Σε χαμηλούς και «ελεγχόμενους» τόνους κινήθηκε η ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παράγοντες της μειονότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, με την οποία ολοκληρώνεται η -επεισοδιακή- επίσκεψή του στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής, ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συρρεύσει από νωρίς στην αίθουσα του ξενοδοχείου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να είστε Τούρκοι , Πομάκοι, Ρομά και Βόσνιοι αλλά όλοι έχουμε όμως ένα κοινό παρανομαστή, είμαστε όλοι μουσουλμάνοι».
 
«Όπως στην Τουρκία υπάρχουν εθνικές μειονότητες έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε προβλήματα με αυτά. Η Συνθήκη της Λωζάννης εξασφαλίζει τα δικαιώματά σας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ξεκαθάρισε ότι στη Θράκη «κυματίζει ελληνική σημαία. Αν κυματίσει άλλη σημαία στην Ελλάδα θα είναι πρόβλημα».
 
Μάλιστα, τονίζοντας ότι δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τα σύνορα των δύο χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «όπως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Τουρκίας έτσι και η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί τα δικά της» και παρότρυνε τους κατοίκους της περιοχής «ως Ελληνες πολίτες» να προασπίσουν τα σύνορα της Ελλάδας. 
 
Χαρακτηριστική του ύφους του Ερντογάν είναι η αποστροφή του λόγου του, ότι όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία» έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα».
 
Ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.
 
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, έχει επιπτώσεις και στη Δυτική Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «οφείλετε να ασχολείστε με την ελληνική γη».
 
«Μην ξεχνάτε ότι έχετε ελληνικές ταυτότητες, ότι έχετε και ευρωπαϊκή ταυτότητα και οφείλετε να εργαστείτε για να δυναμώσετε την οικονομία της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έτσι θα γίνεται πιο δυνατοί».  Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ενίσχυσε τα επιχειρήματά του, λέγοντας στους συγκεντρωμένους μειονοτικούς ότι «έχετε εκλέξει τέσσερις βουλευτές και πρέπει να έχετε το θάρρος να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας». Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η φράση του Ερντογάν ήταν διαφορετική, καθώς φέρεται να είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά στη Βουλή».
 
Ο κ. Ερντογάν αναχώρησε για την Τουρκία από την Αλεξανδρούπολη στις 16:55.
 
Επίσκεψη σε μειονοτικό σχολείο
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο «Τζελάλ Μπαγιάρ».
 
Στην είσοδο του σχολείου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που έχει την ευθύνη να συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν.

Στο σχολείο ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με μαθητές και καθηγητές στην αυλή, όπου, εκτός από μαθητές είχαν συγκεντρωθεί και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, όπως και έξω από αυτό.
 
Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε και το τζαμί Κιρ Μαχαλλέ της Κομοτηνής, για την προσευχή της Παρασκευής.
 
Ο Tούρκος πρόεδρος περπάτησε από το τζαμί ως το σχολείο, και στη διάρκεια της διαδρομής μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας είχαν συγκεντρωθεί στις δυο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να τον δουν από κοντά και να τον χειροκροτήσουν.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρέτισε πολλούς από αυτούς και είχε σύντομη συνομιλία μαζί τους ενώ δέχθηκε και δώρα. Στο τζαμί τον υποδέχθηκαν οι ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης.
 
Περίπου 1.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του και τον χειροκροτούσαν. Ωστόσο η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν ανάλογη της «φιέστας» που υποτίθεται ότι θα στηνόταν για τον Τούρκο πρόεδρο.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Στην πόλη της Κομοτηνής είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είχαν αποκλεισθεί δρόμοι γύρω από το τζαμί και ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας πετούσε πάνω από το χώρο.
 
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε αεροπορικώς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και στη συνέχεια μετέβη στην Κομοτηνή, απ’ όπου και αναχώρησε για την Τουρκία μετά το τέλος της επίσκεψής του.

 

(πληροφορίες/πηγή photos: Kathimerini.gr/xronos.gr)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:27