search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:35
MENU CLOSE

Δεν αγόρασε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας τον πίνακα του Ντα Βίντσι

09.12.2017 13:28
Η Τέχνη σε καιρούς πανδημίας: Έξι εκθέσεις που ξεχώρισαν το 2020 - Media

 

​Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση σε απάντηση του δημοσιεύματος της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman ήταν ο πραγματικός αγοραστής του πίνακα “Salvator Mundi” (Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, έναντι 450 εκατ. δολ.

Η πρεσβεία λοιπόν έλεγε στην ανακοίνωσή της πως “το έργο τέχνης αποκτήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, με σκοπό την έκθεσή του στο μουσείο τέχνης Louvre Abu Dabhi των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”.

Λίγες ώρες αργότερα, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του ανακοίνωση που συμφωνούσε με το δελτίο Τύπου της σαουδαραβικής πρεσβείας. “Ο οίκος Christie’s επιβεβαιώνει πως το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι απέκτησε τον ‘Salvator Mundi’. Εκφράζουμε τον ενθουσιασμό μας που αυτό το έργο τέχνης θα εκτίθεται στο Louvre Abu Dhabi”.

Το Forbes απευθύνθηκε στον οίκο δημοπρασιών ζητώντας να μάθει αν το Τμήμα Πολιτισμού είτε κάποιος Σαουδάραβας πρίγκιπας πλήρωσε για τον πίνακα. “Δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε στην ανακοίνωσή μας”, απάντησε η εκπρόσωπος του Christie’s, Rebecca Riegelhaupt.

Την περασμένη Τετάρτη, η New York Times μετέδωσε πως ένας λιγότερο γνωστός πρίγκιπας, ο Bader, αγόρασε τον πίνακα. Την Πέμπτη, η Wall Street Jopurnal υποστήριξε πως ο πρίγκιπας διάδοχος ήταν ο πραγματικός αγοραστής και ο Bader ήταν ο εντολοδόχος του Mohammed bin Salman.

Ωστόσο, η πρεσβεία της Σ. Αραβίας έδωσε μια άλλη πτυχή όσων συνέβησαν: “Ο πρίγκιπας Bader, σαν υποστηρικτής του Louvre Abu Dhabi, παρακολούθησε τα εγκαίνιά του στις 8 Νοεμβρίου και το Τμήμα Πολιτισμού τού ζήτησε να μεσολαβήσει για την απόκτηση του εν λόγω πίνακα”.

Ο πρίγκιπας Bader είναι φίλος του πρίγκιπα διαδόχου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, και οι δυο τους έχουν συνεργαστεί σε χορηγίες και φιλανθρωπίες.

Η είδηση για την ανάμειξη των Σαουδαράβων είδε το φως σε μια εποχή κατά την οποία στο εσωτερικό της Σ. Αραβίας επικρατεί ένταση. Ήδη από τις 5 Δεκεμβρίου η επιτροπή αντιδιαφθοράς έχει παγώσει 376 λογαριασμούς τραπεζών και έχει συλλάβει 159 ανθρώπους οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται τέσσερις δισεκατομμυριούχοι: ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ο επενδυτής Mohammed Al Amoudi, ο επιχειρηματίας των ΜΜΕ Saleh Kamel, καθώς και ο μεγιστάνας της λιανικής αγοράς Fawaz Alhokair.

Πηγή: forbes/ capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:33