search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:27
MENU CLOSE

Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018

11.12.2017 20:37
Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδίοικηση  - Media

 

Μια πρώτη γεύση από το κλίμα της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που θα κυριαρχήσει στην Ολομέλεια της Βουλής πρόσφερε η πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018.

Για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας. «Η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, έκλεισε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα» ανέφερε, τονίζοντας πως η οικονομία βγαίνει από τα δύσκολα και σταθεροποιείται. «Η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι σοβαρή υπόθεση για εμάς και όχι ένα πολιτικό παιχνίδι. Για μας προϋποθέτει στρατηγική στόχευση και προσήλωση σε αυτή» υπογράμμισε ο Δημήτρης Βέττας.

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ΝΔ στην συζήτηση για την μάχη του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής της «γαλάζιας» παράταξης Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός». «Αφήσατε αφορολόγητο μόνο τον αέρα που αναπνέουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2018 δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά μιας και «εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφολόγησης».

Ο Γιάννης Κουτσούκος από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε προς τα κυβερνητικά έδρανα πως «στην ίδια άδικη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα, επικεντρώνεται και ο προϋπολογισμός του 2018. Η λογική σας είναι “φτωχαίνουμε τον κόσμο και του δίνουμε αντίδωρο’». Σύμφωνα με τον γενικό εισηγητή της ΔΗΣΥ ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός «έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Τα αυτοδιαψευδόμενα αφηγήματα σας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και τη κρίση και την αποτύπωση της διαρκούς πραγματικότητας μιας συνεχούς λιτότητας με φόρους και περικοπές».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όσα δεν τόλμησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Η προσπάθειά σας να υπονομεύσετε το δικαίωμα στην απεργία, αποτελεί για μας αιτία πολέμου», υπογράμμισε και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους.

Για τον «τελευταίο προϋπολογισμό κάτω από την αυστηρή εποπτεία των θεσμών» μίλησε ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας πως μετά και την πρώτη δοκιμαστική επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων «δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να κάνει και άλλες εξόδους στις αγορές και τον Αύγουστο να βγει από τα μνημόνια και την επιτήρηση». Σύμφωνα με τον γενικό εισηγητή της Ένωσης Κεντρώων Γιώργο Κατσιαντώνη «η αύξηση των βαθμών ελευθερίας που επικαλείται η κυβέρνηση για μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρή επιτήρηση έχει προνομοθετηθεί και προσυμφωνηθεί». Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς τόνισε πως «η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης», τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2018 συνεπάγεται μόνο φόρους, περικοπές και επιβαρύνσεις για τους πολίτες ενώ δεν αφήνει την ελληνική οικονομία να πάρει στροφές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:26