search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:11
MENU CLOSE

Απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη το θωρηκτό «Αβέρωφ», έπειτα από δύο μήνες και ρεκόρ επισκέψεων (Photos)

12.12.2017 10:42
4319393

Για το μακρύ ταξίδι των 270 μιλίων, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Τροκαντερό, ξεκίνησε, γύρω στις 10 το πρωί σήμερα, το θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ελλη» και δύο ρυμουλκά.

 

Για το μακρύ ταξίδι των 270 μιλίων, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Τροκαντερό, ξεκίνησε, γύρω στις 10 το πρωί σήμερα, το θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ελλη» και δύο ρυμουλκά.

Μπορεί τον σημερινό απόπλου να μη συνόδεψαν τα εμβατήρια της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν αποδώσει τιμές κατά την έλευσή του στα νερά του Θερμαϊκού, στις 7 Οκτωβρίου, αλλά το ιστορικό πολεμικό πλοίο, ένα πλωτό μουσείο, δεν αναχώρησε μέσα σε σιωπή: το συνόδεψαν οι ήχοι παρατεταμένων κορναρισμάτων από τους οδηγούς που κινούνταν κατά μήκος της παραθαλάσσιας λεωφόρου Νίκης την ώρα της αναχώρησής του, αλλά και ευχές για καλό ταξίδι, που φώναζαν οι πολίτες από την προκυμαία και το πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης.

   Ύστερα από περίπου δύο μήνες παραμονής στην πόλη, όπου το επισκέφτηκαν περίπου 135.000 επισκέπτες, έναντι 120.000 τα τελευταία δύο χρόνια στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον Πειραιά, το «Αβέρωφ» έλυσε κάβους και υπό τον μεγαλοπρεπή ήχο των για καιρό “ακάπνιστων” φουγάρων του, αναχώρησε για τον Φλοίσβο, όπου αναμένεται να φτάσει το πρωί της Πέμπτης. Τέσσερα ρυμουλκά το βοήθησαν να αφήσει πίσω του τον Θερμαϊκό και δύο, μαζί με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, θα το συνοδέψουν στο ταξίδι του μέχρι τα νερά του Παλαιού Φαλήρου.

   Το πλοίο επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, υπομένοντας ακόμη και αναμονή ωρών σε ουρές. Από αυτούς, περίπου 35.000 υπολογίζεται ότι ήταν τα παιδιά από εκατοντάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν τη θάλασσα από το ίδιο σημείο που την ατένιζε ο ναύαρχος Κουντουριώτης, να «νιώσουν» ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, βαδίζοντας μέσα στον ίδιο χώρο όπου γράφτηκε. Άλλωστε, σε πόσα σημεία μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, ηλικίας άνω του ενός αιώνα;

   Το θωρηκτό κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του τριήμερου εορτασμού της 26ης-28ης Οκτωβρίου. Έκανε την εμφάνισή του στα νερά του Θερμαϊκού, στις 7 Οκτωβρίου, και άνοιξε για επισκέψεις από το κοινό στις 10 του ίδιου μηνός. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που απέπλεε για ένα μακρινό ταξίδι από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του (αν εξαιρεθεί ένα σύντομο ταξίδι για επισκευή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά) μετά το 1945, όταν ολοκλήρωσε την ενεργό του υπηρεσία και το 1986 όπου μεθόρμισε από τον Πόρο, αρχικά στη Μαρίνα Ζέας και μετέπειτα στη σημερινή του θέση, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

   Το θωρηκτό (ο ακριβής προσδιορισμός του είναι «θωρακισμένο καταδρομικό»), «ουσιαστικά βγήκε στο Αιγαίο μετά από 70 χρόνια», όπως είχε σημειώσει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κυβερνήτης του πλοίου, αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος. Στην ενεργό του υπηρεσία, το «Αβέρωφ» εθεωρείτο ένα από τα ταχύτερα θωρακισμένα καταδρομικά της Μεσογείου και χάρη στη συμβολή του η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματώσει στην επικράτειά της τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στο Λιβόρνο το 1911 και έως σήμερα, 106 χρόνια μετά, παρέμεινε το μόνο τμήμα ελληνικού “εδάφους”, στο οποίο δεν έγινε ποτέ υποστολή σημαίας…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:11