search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12
MENU CLOSE

Ερντογάν: Να αναγνωριστεί η Αν. Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης

13.12.2017 10:04
Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστρα παίζει… - Media

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», σε μια αντίδραση στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Καλώ τις χώρες που υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη να αναγνωρίσουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα το Ισραήλ «κράτος κατοχής» και «τρομοκρατικό», στη διάρκεια της ομιλίας του.
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος κατοχής. Επιπλέον είναι ένα τρομοκρατικό κράτος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την «παράνομη και προκλητική τους» απόφαση.
 

Αμπάς: Το μεγαλύτερο έγκλημα η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας

Στο μεταξύ, ο  παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε  ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ήταν «το μεγαλύτερο έγκλημα» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να την ακυρώσει.

«Η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι πάντα η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς κατά την έκτακτη συνάντηση μουσουλμάνων ηγετών στην Τουρκία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δώρισαν την Ιερουσαλήμ στο σιωνιστικό κίνημα» σαν να ήταν αμερικανική πόλη.

«Αυτό παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε. Ο Αμπάς πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ρόλο στη Μέση Ανατολή επειδή είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12