search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:22
MENU CLOSE

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Με νύχια και με δόντια υπερασπίζεται τους φορολογικούς παράδεισους

13.12.2017 18:08
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Με νύχια και με δόντια υπερασπίζεται τους φορολογικούς παράδεισους - Media
 
Με αφορμή τη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τα Panama Papers, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν το ΕΛΚ και ειδικά τη ΝΔ για τη στάση που τήρησαν σχετικά με τους φορολογικούς παράδεισμους.
 
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «με όλες τις δυνάμεις του προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, να ελαχιστοποιήσει τα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων και υπέρ των whistleblowers, συχνά με την υποστήριξη των ακροδεξιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι συστάσεις, βέβαια, της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers, υπερψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν οι συντηρητικές δυνάμεις να θέσουν με 492 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 136 αποχές.
 
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και κατά την ψηφοφορία στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητώντας παραδείγματος χάριν να προστατεύονται οι εταιρείες έναντι των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.
 
Συγκεκριμένα, σήμερα κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις συντάχθηκε και η κυρία Καϊλή από την Δημοκρατική Συμπαράταξη) καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία στις εξής συστάσεις:
 
– Να συμπεριλαμβάνονται σε λίστα κρατών που βοηθούν ή προωθούν πρακτικές φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
 
– Να επιβάλλονται κυρώσεις στις παραπάνω χώρες-μέλη της ΕΕ.
 
– Να διερευνηθεί η στάση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να ασκήσει έφεση επί της απόφασης ότι η διαγραφή χρέους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ της Apple ήταν παράνομη και ότι η έφεση είναι μια προσπάθεια να μην συλλεχθεί το οφειλόμενο ποσό.
 
– Να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διαφυγόν κέρδος από ποδοσφαιριστές που μετέφεραν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως και από τους διαμεσολαβητές σε αυτές τις κινήσεις.
 
– Την δημιουργία ενός διεθνούς καταλόγου εταιρειών, ιδρυμάτων, ταμείων, τραπεζικών λογαριασμών, και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης την απαίτηση για περισσότερη διαφάνεια στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών (ισολογισμοί, μέτοχοι, κλπ)
 
– Να επιβάλλονται κυρώσεις στις τράπεζες, ακόμη και αφαίρεση αδείας, εάν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν ή διευκόλυναν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
 
– Να δημιουργηθεί νομικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει πως τα χρήματα που προκύπτουν από αποκαλύψεις περιπτώσεων φοροδιαφυγής, να επιστρέφουν στα κράτη-μέλη όπου πραγματικά τελέσθηκε η οικονομική δραστηριότητα.
 
– Να διαχωριστούν οι λογιστικές από τις συμβουλευτικές εταιρείες και να απαγορευθεί η πληρωμή των δεύτερων με μπόνους κέρδους ώστε να απαλειφθούν οι πιθανότητες να προβούν σε παράνομες πρακτικές».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:21