search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:52
MENU CLOSE

Στη γύρα για επενδυτές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
16.12.2017 04:00
tsak-5.jpg

 

Συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με ξένα funds στη Νέα Υόρκη

Σε κυνήγι επενδυτών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εξελίχθηκε για το οικονομικό επιτελείο το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη, όπου, στο περιθώριο του 19ου ετήσιου Invest in Greece Forum, που διοργάνωσε η Capital Link, κορυφαίοι Έλληνες υπουργοί πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις με ξένους επενδυτές. 
 
Προς αναζήτηση επενδυτών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με ξένα funds, όπως τα Bluecrest, Cyrus Capital, Fir Tree, Knighthead Capital, Stonehill Capital, Waterwheel Capital, Graham Capital, Greylock, Hayman Capital, Oppenheimer, Serengeti, American Century, Caxton, Goldentree, Marathon Asset Management, Prudential, Smithcove Capital, Goldentree.
 
Όσον αφορά την εν λόγω εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε και μήνυμα επισημαίνοντας ότι το 2018 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού ο προϋπολογισμός που βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισής του από την ολομέλεια της Βουλής σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. «Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σκληρής δουλειάς της ελληνικής κυβέρνησης και των σημαντικών θυσιών των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.
 
«Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μειούμενη τάση στην ανεργία, η οποία αποτελεί ισχυρό μήνυμα της σταθερά βελτιούμενης τάσης στην ανάπτυξη, αποδίδοντας αυτές τις θετικές προοπτικές στη βελτίωση της πίστης στη βιωσιμότητα των ελληνικών δημόσιων οικονομικών και στην εισαγωγή ενός ευρέος φάσματος μεταρρυθμίσεων που ανασχημάτισαν την ελληνική οικονομία.
 
«Σε όλη αυτή την προσπάθεια», είπε, «στόχος της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Καθώς μπαίνουμε στο στάδιο της ανάκαμψης, οι προσπάθειές μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο χαρακτήρα της». 
 
Με σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον (με τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου), ενώ κατευθύνει τη δημόσια χρηματοδότηση σε πολλά υποσχόμενους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. «Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία». 
 
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι το επόμενο έτος θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα, που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της.
 
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των θεσμών από πλευράς Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο επανέλαβε και από τη Νέα Υόρκη τη θέση του για έναν μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε.
 
«Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στο μέτρο που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», ανέφερε.
 
Ο πρέσβης
Ωστόσο, μια μέρα πριν, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με ανάρτησή του στο Twitter τόνιζε ότι είναι σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η ατζέντα των επενδύσεων και του εμπορίου στην Ελλάδα, καθώς και να επισημανθεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το διεθνές επενδυτικό φόρουμ.
 
Κατά την ομιλία του στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο, με θέμα «Η ενέργεια και η γεωπολιτική: το νέο τοπίο», ο Πάιατ τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου. 
 
«Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, παραγωγή λιγνίτη, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, είτε για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε και το όφελος που θα αποφέρουν, ενισχύοντας περαιτέρω την κεντρική θέση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Ε.Ε. «για να αναζητήσουμε ευκαιρίες που δεν είναι μόνο καλές επιχειρηματικά, αλλά προωθούν και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία».
Από την πλευρά του ο πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ Θεοχάρης Λαλάκος, στην εναρκτήρια ομιλία του επενδυτικού συνεδρίου ανέδειξε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας των δύο χωρών. 
 
Παράλληλα, σημείωσε, Αμερικανοί επενδυτές εξέφρασαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας, των υποδομών, καθώς και στον αγροδιατροφικό και κτηματομεσιτικό. Συνεχίζοντας σε αυτό το μήκος κλίματος ο Λαλάκος μίλησε για νέα δυναμική που αναπτύσσεται στις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε πως αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018.
 
Επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ τόνισε τις θετικές εξελίξεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και τις αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τους μακροοικονομικούς δείκτες, και υπογράμμισε καταληκτικά: «Η ελληνική οικονομία μετακινείται σταδιακά από μία κατάσταση παρατεταμένης κρίσης σε μια κατάσταση σταθερής οικονομικής αναζωογόνησης, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα».
 
Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κούτρα. «Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος σε θέματα σύγχρονου χρηματοοικονομικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που θα αναδεικνύει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς και τα συγκριτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Κούτρας.
 
Οι τράπεζες
Μιλώντας επίσης στο 19ο Invest in Greece ο πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης είπε πως «η κεφαλαιακή επάρκεια, η ποιότητα του ενεργητικού, οι συνθήκες ρευστότητας και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βαίνουν βελτιούμενες, τα σχέδια αναδιάρθρωσης οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε οργανική κερδοφορία έπειτα από χρόνια σωρευτικών ζημιών στο πλαίσιο μιας ανακάμπτουσας οικονομίας», τόνισε.
 
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, ορισμένες εκ των οποίων κληροδοτήθηκαν από την πρωτοφανή κρίση, όπως τα υψηλά (αν και μειούμενα) επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, το βελτιούμενο μεν αλλά υπαρκτό ακόμα πρόβλημα της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων, τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων», ανέφερε ο Καραμούζης.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις ευρύτερες προκλήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων κάποιων εποπτικών πρωτοβουλιών (π.χ. IFRS 9, BaselIII, MIFiD 2, TRIM, PSD2, calendarprovisioning), η εφαρμογή των οποίων, όπως επισήμανε, μπορεί δυνητικά να επιβαρύνει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, ενώ, σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις αγορές, τους μη τραπεζικούς διαμεσολαβητές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τις μεταβολές των προτιμήσεων των πελατών και τις νέες ρηξικέλευθες τεχνολογίες, απαιτούν μεγάλου εύρους μετασχηματισμό στο υπάρχον τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τη διαφαινόμενη πιθανότητα ότι η χώρα θα βγει επιτυχώς απ’ το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, την υψηλή και βελτιούμενη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, που βρίσκεται αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα, τη σημαντική προ προβλέψεων κερδοφορία (περίπου 4,2 δισ. σε ετησιοποιημένη βάση), που αποτελεί σημαντικό περιθώριο ασφάλειας για δυνητικές μελλοντικές προβλέψεις, τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από προβλέψεις στο 50%, τα οποία ελαττώνονται σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους, νιώθω σήμερα περισσότερο πεπεισμένος ότι οι επιπτώσεις από τις εποπτικές αλλαγές και την άσκηση προσομοίωσης ακραίων συνθηκών (stress test) θα είναι διαχειρίσιμες, χωρίς συστημικές διαταραχές, ιδίως εάν δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τράπεζες να μειώσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να καλύψουν την όποια επίπτωση στην κεφαλαιακή τους θέση μέσω εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων και αποτελεσματικής διαχείρισης ενεργητικού», επισήμανε ο Καραμούζης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:52