search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:31
MENU CLOSE

Στους ρυθμούς της «νέας σελίδας» η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
15.12.2017 04:00
gov1.jpg

 

Χώνει κάτω απ’ το χαλί τα «ψιλά γράμματα» της εξόδου από το πρόγραμμα. Άπαξ και έκλεισε – έστω ως προς το τεχνικό σκέλος – η τρίτη αξιολόγηση για την κυβέρνηση έχει σχεδόν κερδηθεί το στοίχημα και μετράει αντίστροφα ο χρόνος προς το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Το πώς θα φτάσουμε εκεί και τι θα βγάλουν οι διαπραγματεύσεις του προσεχούς εξαμήνου για τους όρους εξόδου από το πρόγραμμα και την μετέπειτα επιτροπεία είναι άλλο ζήτημα, ωστόσο πολιτικά η κυβέρνηση ήδη αξιοποιεί το κλίμα ώθησης που λαμβάνει απ’ έξω καλλιεργώντας στο εσωτερικό σταθερά τα περί «αλλαγής σελίδας».

Προφανώς στο Μαξίμου χτυπά το καμπανάκι (του συναγερμού και όχι της… Wall Street) για διάφορα κρίσιμα ζητήματα, καθώς η τελευταία φάση του μνημονίου αποδεικνύεται και η πιο σκληρή υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να δείχνει αποφασιστικότητα όχι μόνο στην ψήφιση αλλά και στην υλοποίηση πλέον των μνημο-νιακών υποχρεώσεων (πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.λπ.). Ένα κρας τεστ μετά από καιρό αποτελεί η σημερινή γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το θέμα της διάταξης που αφορά την λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Προφανώς πρόκειται για μια συνθήκη που πάει πακέτο με την ανάληψη του πολιτικού κόστους, το οποίο το Μαξίμου δείχνει πλέον πρόθυμο να αναλάβει. Κι αυτό διότι εκτιμά ότι θα «ρεφάρει» αργότερα, όταν η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο και η ακόλουθη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών θα αποτυπώνεται τρόπον τινά και στην πραγματική οικονομία, θα δημιουργεί δε ικανό δημοσιονομικό χώρο για τη σταδιακή αποκατάσταση πληγών του μνημονίου (βλέπε «παροχές») – τουλάχιστον αυτή είναι σε αδρές γραμμές η κεντρική κυβερνητική οπτική. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναφορές σε ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των ελεύθερων επαγγελματιών, μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, κλπ.

Με άλλα λόγια, πλέον, η κυβέρνηση σε κάθε ζήτημα που εγείρεται προβάλει την έξοδο από τα μνημόνια ως υπόσχεση του ότι έρχονται καλύτερες μέρες και του ότι η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί από ένα σημείο και έπειτα. Για παράδειγμα, στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό παράθυρο για επανεξέταση του πλαισίου όταν θα λήξει η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη στα τέλη του 2018, ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας, την κατάσταση των τραπεζών και την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Βέβαια, πέρα από τη δημιουργία κλίματος στην κοινωνία και την αποστόμωση της αντιπολίτευσης, η διαρκής επισήμανση της εξόδου από το μνημόνιο λειτουργεί και ως μια υπενθύμιση στο εσωτερικό με στόχο το «μπετονάρισμα» και το συμμάζεμα των διαφωνιών και την διαμόρφωση μιας πιο συντεταγμένης εικόνας που να ευνοεί τη συσπείρωση και να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Ήδη οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB καταγράφουν άνοδο από το περσινό 16,2% και το 17,8 του Ιουνίου στο 21,3%, με τη διαφορά από τη Ν.Δ. να πέφτει στις 9,4 μονάδες (από 11,9% τον Ιούνιο). Κοινώς, με το κοντέρ να γράφει το νούμερο «2» μπροστά στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση παίρνει μια ώθηση επικοινωνιακή και «ψυχολογική», και μπορεί να ισχυριστεί εν μέρει ότι οι πρωτοβουλίες της για την ανάταξη του οικονομικού κλίματος αρχίζουν να αποδίδουν.

Διαφοροποιήσεις εν όψει επόμενης μέρας

Πάντως, σε ό,τι αφορά το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σημειωθεί ότι, εξ όσων φαίνεται, η είσοδος στην «τελική ευθεία» με τις σκληρές αποφάσεις που αυτή η φάση συνεπάγεται φαίνεται να λειτουργεί ανάποδα.

Ακριβώς το ότι η φάση που διανύουμε από τη μία είναι προ της εξόδου από το πρόγραμμα, αφετέρου περιλαμβάνει υλοποίηση δύσκολων αποφάσεων, η μόνη λύση για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ όσων αισθάνονται ότι υποχωρεί το αριστερό στίγμα το προσωπικό τους ή το κυβερνητικό, είναι η έστω λεκτική διαφοροποίηση και η ανάδειξη των αριστερών προταγμάτων για την επόμενη μέρα.

Εξ ου και οι πυκνές πλέον δημόσιες διαφοροποιήσεις του βουλευτή της Α΄ Αθηνών Νίκου Φίλη και άλλων κοινοβουλευτικών, κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μεμονωμένα ή ομαδικά (ως «53») ή ακόμη και οι ενίοτε διακριτικές αποστάσεις, σε ορισμένα ζητήματα, του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη που πάντως δεν προμηνύουν σε καμία περίπτωση κοινοβουλευτικές απώλειες στις ψηφοφορίες επί των προαπαιτούμενων όποτε αυτές γίνουν (η κυβέρνηση έχει προθεσμία ως τις 10 – 12 Ιανουαρίου).

Δυτική Αττική «απέναντι» στο συνέδριο Ν.Δ.

Πάντως αυτές οι διαφωνίες που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα (για πλειστηριασμούς, προσφυγικό, συνδικαλιστικό νόμο, ΔΕΗ) θα αργήσουν να συζητηθούν εσωκομματικά, καθώς η διαρκώς αναβαλλόμενη Κεντρική Επιτροπή μάλλον μετατίθεται για τις αρχές του νέου έτους. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα ήταν πρόσφορο για μια συνεδρίαση του κομματικού οργάνου διοργανώνεται το έκτακτο περιφερειακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής που θα γίνει στην Ελευσίνα, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Με αυτό τον τρόπο το πρωθυπουργικό επιτελείο «τοποθετεί» απέναντι στο συνέδριο της Ν.Δ. όχι μια εσωκομματική διαδικασία, που θα ενείχε τον κίνδυνο να στρέψει την προσοχή των ΜΜΕ από τα εκτυλισσόμενα στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά μια θεσμικού χαρακτήρα κυβερνητική πρωτοβουλία με «αναπτυξιακό» πρόσημο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27