search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:23
MENU CLOSE

Κοινωνική στροφή από την Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
16.12.2017 04:00
kentr.jpg
 
Μάχη με τον χρόνο δίνει το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να αξιοποιήσει τη θετική στάση των πολιτών απέναντι στο εγχείρημα, με στόχο να διευρύνει την πολιτική του εμβέλεια. Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σχολίαζαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB, καταγράφει διψήφιο νούμερο, κοντά στο 11%, και το εμφανίζουν ως τρίτο κόμμα με μεγάλη απόσταση από το τέταρτο. 
 
Ωστόσο έμπειρα στελέχη, που αναλύουν τα δεδομένα, παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αφού στην παρούσα φάση ο διπολισμός καλά κρατεί, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνουν τη μεταξύ τους διαφορά, αλλά να αυξάνουν τα ποσοστά τους προσεγγίζοντας αναποφάσιστους. 
Αυτή είναι και η δεξαμενή που επιθυμούν να προσεγγίσουν προκειμένου να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή, αφού, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έως τώρα, υπάρχει σοβαρή απόσταση από τα δυναμικά κοινά των νέων.
 
«Σφήνα» στην κυβέρνηση
Στη Χαριλάου Τρικούπη, που κατά τα φαινόμενα θα είναι η έδρα του νέου φορέα, συνεδριάζουν συνεχώς προκειμένου να αναπτύξουν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προσδώσουν δυναμική στο εγχείρημα, ενώ κορυφώνονται οι συνεννοήσεις για την πορεία προς το συνέδριο.
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, όπου η ομπρέλα θα ανοίξει με την παρουσία πολλών εκπροσώπων από μικρότερα κόμματα και κινήσεις που δεν εκπροσωπούνται στο εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο. 
 
Πρώτο δείγμα των πρωτοβουλιών είναι η κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μέτρα στήριξης για τα νησιά, που κατέθεσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, που μπαίνει σφήνα στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, προβλέπεται η πλήρης προστασία μέχρι 31.12.2018 σε δανειολήπτες και εγγυητές για πρώτη κατοικία, με αντικειμενική αξία που δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. 
 
Με την κίνηση αυτή τα δύο κόμματα επιχειρούν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αφού θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί είναι ο «αδύναμος κρίκος» στην πορεία προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο εξάμηνο, διάστημα στο οποίο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, να οδηγηθούμε και σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. 
 
Σήμερα η Φώφη Γεννηματά, στην πρώτη παρουσία της μετά την εκλογή της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σε προσύνοδο των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις κοινωνικής πολιτικής που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. 
Η Γεννηματά, που επιχειρεί με την παρουσία της να επανέλθει δυναμικά στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αξιοποιώντας την επιτυχία της εκλογής αλλά και την πορεία ένωσης κομμάτων και σχημάτων, θα ζητήσει να υπάρξει ένα Ταμείο Απασχόλησης, μια δομή που θα ασχολείται με την εργασία των πολιτών, την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων για την αντιμετώπιση του καυτού αυτού θέματος. Επιπλέον θα θέσει το ζήτημα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, ιδιαίτερα μετά τις βόμβες του Ντόναλντ Τουσκ, και θα ζητήσει να αποτραπεί με κάθε θυσία η κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.
 
Το βλέμμα στο εσωτερικό
Με την παρουσία της η Γεννηματά θέλει να αποδείξει και στο εσωτερικό του κόμματος ότι θα κινηθεί σε πιο αριστερό πεδίο θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής του νέου φορέα την κοινωνική προστασία. 
Στο μεταξύ στο εσωτερικό του νέου φορέα έχει ανοίξει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να διαψεύδει ότι τον ενδιαφέρει ο Δήμος Αθηναίων, είδηση που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο. 
 
Στη διάψευση αυτή ο Θεοδωράκης είπε και μια φράση που συζητήθηκε έντονα: «Έχω πολλή δουλειά ακόμη με το Ποτάμι» τόνισε χαρακτηριστικά, πυροδοτώντας τα σενάρια που θέλουν να δημιουργείται μια εσωτερική μεταρρυθμιστική τάση εντός του νέου φορέα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθούν δυνάμεις που έχουν απογοητευθεί από την επικυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον χώρο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:19