search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Τσίπρας στην ΕΤ3: «Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ» – Έκκληση εντός κι εκτός για να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό

13.12.2017 20:48
Τσίπρας στην ΕΤ3: «Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ» - Έκκληση εντός κι εκτός για να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό - Media

 

Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την παρέμβαση Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΤ3 και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Γιαννούλη από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. 

Εκτίμησε πάντως ότι η πρόταση αυτή δεν έχει καμία ελπίδα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ άσκησε κριτική διότι όπως είπε αυτή βάζει από το παράθυρο μια συζήτηση που έχει λήξει και που αφορά την ταυτότητα της Ευρώπης και το κομβικό ζήτημα του αν θέλουμε μια ένωση κρατών αλά καρτ «όπου ο καθένας κοιτάει την πάρτη του» ή μια ένωση όπου ο καθένας έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ανέφερε μάλιστα πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει χωρίς να μασήσει τα λόγια του προκειμένου να καταδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί διπλά τόσο από την οικονομική κρίση, όσο και από την κρίση του προσφυγικού, τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με την οικονομική κρίση μάλιστα παρέπεμψε σε λάθη της ΕΕ επικαλούμενος και την πρόσφατη παραδοχή Ντάισελμπλουμ  ότι τα οικονομικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα είχαν στόχο να σώσουν τις τράπεζες.

Σημείωσε επίσης, πώς η Ελλάδα αποτελεί το ανατολικό ευρωπαϊκό σύνορο και πως οι μετανάστες δεν έρχονται για να μείνουν στα σύνορα αλλά για να πάνε στο κέντρο της Ευρώπης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα στην ΕΕ, είπε, όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Από την ελληνική πλευρά, είπε, δε θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα του κειμένου κάτι που θα παραπέμπει σε κατάργηση των ποσοστώσεων όσον αφορά την υποχρέωση ευρωπαϊκών κρατών να φιλοξενούν στο έδαφός τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά θέματα διαχείρισης του προσφυγικού στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι μια δύσκολη συμφωνία, χωρίς την οποία όμως τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι ροές που υπάρχουν αλλά έχουν μειωθεί σημαντικά όσο η αργή διαδικασία της χορήγησης ασύλου και άλλες πρακτικές δυσκολίες, ενώ επισήμανε και το θέμα της χωρητικότητας των κέντρων κράτησης που φιλοξενούν αριθμούς προσφύγων 3 και 4 φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους. Σε σχέση με το θέμα της φιλοξενίας κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες που όπως είπε  είναι δικαιολογημένα καχύποπτες, να συνεργαστούν  και να συνειδητοποιήσουν ότι «είμαστε μαζί από την ίδια πλευρά» και ότι αν καταρρεύσει η συμφωνία οι πρώτοι που θα υποστούν τα βάρη θα είναι οι ίδιοι οι νησιώτες.

Μετά τον Αύγουστο τα κλειδιά του προϋπολογισμού περνούν στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του απέναντι στην καταστροφολογία της αντιπολίτευσης: «Πετυχαίνουμε εμείς εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά και αυτή είναι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως εμείς καταστρέψαμε τη χώρα, καταστρέψαμε την οικονομία», είπε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σε αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε και σε επιλογές δύσκολες που δεν ήταν δικές μας, διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση, ανήκαν στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω τον επόμενο Αύγουστο και αυτό θα είναι μια στιγμή ορόσημο για τη χώρα».

«Καμία λαϊκή κατοικία στο σφυρί, μόνο σπίτια καραμπινάτων κακοπληρωτών»

Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καμία λαϊκή κατοικία «δε θα βγει στο σφυρί». «Εγώ δεν έχω καμιά διάθεση να σώσω τις βίλες του 1,5 εκ. ευρώ με τις πισίνες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και σήμερα δεν πληρώνουν μία» είπε. «Διότι αυτά τα σπίτια βγαίνουν σε πλειστηριασμό».

«Αυτή τη στιγμή», τόνισε, «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις του Γιώργου Σταθάκη στην α΄ αξιολόγηση το οποίο προβλέπει προστασία για χρέη έως 200.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία έως 280.000 ευρώ, δεν τελειώνει στο τέλος του 2018 αυτό, ισχύει εσαεί. Στα τέλη του 2018 τελειώνει ο χρόνος που μπορεί κάποιος να υπαχθεί σε αυτή τη διαδικασία».

«Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους. Σήμερα ένα νέο ζευγάρι που θέλει να χτίσει το μέλλον του δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Αυτό είναι δίκαιο;

Γίνεται μεγάλη σπέκουλα από αυτούς που πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τα κεραμίδια των βιοπαλαιστών.

Δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία η οποία θα “βγει στο σφυρί”. Η διαδικασία, όμως, των πλειστηριασμών πρέπει να προχωρήσει για να εξυγιανθούν οι Τράπεζες και θα αφορά στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα αφορά καραμπινάτες περιπτώσεις για τις οποίες όποιοι σπεύδουν ή θα τολμήσουν να σπεύσουν να τις υπερασπιστούν, θα πρέπει να ντρέπονται».

Για εκλογές και επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: “Εγώ επιδιώκω και επιθυμώ η επόμενη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβρη του 2019 να είναι μια εκλογική αναμέτρηση που θα αφορά την επόμενη μέρα της χώρας”.

Όπως είπε οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν τα αποτελέσματα της σημερινής διακυβέρνησης και υπογράμμισε: “Αναλάβαμε μια ανεργία στο 27%. Θα την παραδώσουμε κάτω από 17%, μείον δέκα μονάδες. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θα παραδώσουμε μια χώρα η οποία θα βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, στην Ευρωζώνη με ανακτημένο το κύρος της και το δυναμισμό της σε διεθνές επίπεδο, παράγοντας και πυλώνας σταθερότητας και μια οικονομία η οποία θα τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μια ανεργία που θα αποκλιμακώνεται και, βεβαίως, με κοινωνική δικαιοσύνη την οποία δεν την είδαμε ούτε στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εκεί θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά που κάναμε, αλλά το κρίσιμο θα είναι και το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα.

Κι εγώ θέλω να εστιάσω μετά το καλοκαίρι του 2018 τη συζήτηση στην επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν και θα κριθούμε όλοι για τις θέσεις μας απέναντι σε αυτά».

Για την κόντρα με τους δικαστές

Σε ερώτηση για τη δικαστική εξουσία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες της δικαστικής εξουσίας, οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της και αφού τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δική του κυβέρνηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις παρατήρησε: «Όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ, ως απλώς πολίτης, αγανακτώ. Όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ και ως έχων τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ερωτηθείς αν θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έντιμο πολιτικό» απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν». Επίσης, συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να κρίνω τις προσθέσεις του. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας».

 «Πάλεψα για το δίκιο»

Όσον αφορά τον εαυτό του και πως θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο».

Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός ζει τη ζωή του απάντησε πως το γεγονός ότι είναι νέος έχει το θετικό ότι διαθέτει αντοχές και μεγάλο πείσμα. «Είμαι σκληρό καρύδι», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν έχει προσωπική ζωή και θέλει να διατηρήσει τις λίγες στιγμές που καθημερινά βρίσκεται με τα παιδιά του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:32