search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:24
MENU CLOSE

Brexit: «Πράσινo φως» από την Ε.Ε. για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων

15.12.2017 12:05
Brexit: «Πράσινo φως» από την Ε.Ε. για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων - Media

 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα την επίσημη έγκρισή τους για να ανοίξει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με τη Βρετανία, που θα επικεντρώνεται στη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική εμπορική σχέση.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, της οποίας προήδρευε.

«Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ @Theresa», πρόσθεσε ο Τουσκ, μία ημέρα αφού οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ολοκληρώσει το σχέδιο της συμφωνίας διαζυγίου.

Το πράσινο φως των Ευρωπαίων συνδεόταν με την επίτευξη προόδου σε τρεις θεματικές ενότητες που συνδέονται άρρηκτα με τη διαδικασία αποχώρησης, που οι Βρυξέλλες είχαν εγείρει όταν άρχιζε η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο, και χαρακτήριζαν απαραίτητο να διευθετηθούν πριν συμφωνήσουν να προχωρήσουν οι διμερείς συνομιλίες στην επόμενη φάση.

Η ΕΕ αξίωνε να υπάρξουν δεσμεύσεις από πλευράς Βρετανίας και στα τρία μέτωπα: την τύχη των εκπατρισμένων μετά το διαζύγιο, το μέλλον των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και τη διευθέτηση των βρετανικών οφειλών προς την Ευρώπη.

Θεωρεί πλέον ότι αυτές έγιναν, με την προκαταρκτική συμφωνία που κλείστηκε πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βρετανία, έπειτα από μια αποτυχία της τελευταίας στιγμής μερικές ημέρες νωρίτερα, λόγω εντάσεων που συνδέονταν με το ιρλανδικό ζήτημα.

Ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου αναμένεται να τονίζεται ότι «η δεύτερη φάση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει εάν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στην πρώτη φάση δεν εφαρμοστούν πλήρως και μεταφραστούν πιστά σε νομικούς όρους (σ.σ. δηλ. εάν δεν εγγραφούν σε νομοσχέδιο) το ταχύτερο δυνατόν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:24