search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Στον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017»

15.12.2017 15:10
Στον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017» - Media

 

Το δημοκρατικό καθήκον όλων να ενισχύσουν και να στηρίξουν την ύπαρξη των εφημερίδων και την όσο πιο έγκυρη και αδέσμευτη λειτουργία των δημοσιογράφων, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με την ευκαιρία της απονομής του ελληνογερμανικού δημοσιογραφικού Βραβείου «Ελένη Βλάχου 2017», σήμερα, στην αίθουσα της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο Ν. Βούτσης απένειμε βραβείο στον δημοσιογράφο της ‘’Εφημερίδας των Συντακτών” Κώστα Ζαφειρόπουλο και τιμητική διάκριση στον δημοσιογράφο της “Καθημερινής” και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σταύρο Τζίμα, ενώ συνεχάρη την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, για τη θεσμοθέτηση του βραβείου Ελένη Βλάχου, καθώς και τον Γερμανό πρέσβη Jens Plötner.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομα της Ελένης Βλάχου, υπενθυμίζει τη θαρραλέα, συμβολική κίνησή της να κλείσει την εφημερίδα “Καθημερινή” κατά τη διάρκεια της χούντας, γεγονός ευρύτερο από την παράταξη την οποία με συνέπεια, επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά, υπηρέτησε.

Με την αφορμή αυτή, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι τιμώνται οι δημοσιογράφοι, που μετά τους στρατιωτικούς έχουν τα περισσότερα θύματα ως επαγγελματικός κλάδος κάθε χρόνο. Όπως υπογράμμισε, «σήμερα που όλα θεωρούνται ότι λειτουργούν με αυτοματισμούς και δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία, υπάρχουν λειτουργοί της ενημέρωσης οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, των εκρήξεων, των συμβάντων σε όλον τον κόσμο κι έχουν πάρα πολλά θύματα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το σκεφτόμαστε αυτό, ακόμα και αν κάνουμε αυστηρή κριτική στα δεδομένα της δημοσιογραφίας», τόνισε.

Ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι τη σημερινή εποχή, που ο Τύπος ιδιαίτερα, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση εκ των πραγμάτων, για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους, «είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε παντοιοτρόπως το να υπάρχουν εφημερίδες, το να λειτουργούν δημοσιογράφοι και να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο έγκυρα και αδέσμευτα μπορούν και θέλουν. Κι αυτή η υποστήριξη πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κομματικές, ιδεολογικές απόψεις, από το πώς γράφει κανένας, από το πόσο σκληρή κριτική ασκεί, από το πού είναι τοποθετημένος, από το ποιο στρατόπεδο υπηρετεί και εξυπηρετεί».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι εφημερίδες αποτελούν «ανάσες για τη Δημοκρατία, που δεν πρέπει να λιγοστεύουν» και είναι «βαθύ δημοκρατικό μας καθήκον να βοηθήσουμε και να πετύχουμε κιόλας, ο κόσμος να αποκτήσει μια κουλτούρα που να λειτουργεί προληπτικά απέναντι σε όσους θέλουνε τις εφημερίδες μόνο για την εξυπηρέτηση κάποιων ιδιοτελών επιχειρηματικών ή άλλων συμφερόντων».

«Εάν είμαστε κοντά στους δημοσιογράφους», είπε ο κ. Βούτσης, «κοντά στα εγχειρήματα, από τα συνεταιριστικά μέχρι τα άκρως και οριακά επιχειρηματικά, και στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται και οι θεσμικές ρυθμίσεις, ενισχύσεις, στηρίξεις, δεσμεύσεις, θα αποτραπεί, σ’ ένα βαθμό έστω, η χειραγώγηση του Τύπου» τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου, Δημήτριος Χαραλάμπης, στον εισαγωγικό του λόγο προς τιμή των κυρίων Ζαφειρόπουλου και Τζίμα, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βραβείο, κάθε χρόνο γίνεται ακόμη πιο απαραίτητο να υπάρχει, διότι η πορεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τείνουν να κυριαρχήσουν, αλλά και η πορεία πληθώρας εφημερίδων καθώς και η στάση της πολιτικής εξουσίας, (με παραδείγματα σε Ουγγαρία, Πολωνία, Τουρκία αλλά και τη διακυβέρνηση Τραμπ) είναι ανησυχητικά φαινόμενα. Μίλησε για τις ψευδείς ειδήσεις, ειδικά στο διαδίκτυο, και την επίθεση ενάντια στον σοβαρό Τύπο, χαρακτηρίζοντας καταστροφικό αυτό το δίπολο για τη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για μια νέα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

‘’Πρέπει να υπάρχουν εφημερίδες που να είναι σοβαρές, και να εκφράζουν την ηθική του επαγγελματισμού του δημοσιογράφου, στηριζόμενες σε μια δεοντολογία ως μια άμυνα, την αλήθεια των πραγμάτων” ανέφερε χαρακτηριστικά. Και με αυτό το σκεπτικό βραβεύονται σήμερα οι δύο συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, τόνισε ο Δ. Χαραλάμπης, κάνοντας λόγο για “υψηλή δημοσιογραφία”.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Σταύρος Τζίμας, εξέφρασε τις ‘’αυτονόητες” ευχαριστίες του προς την γερμανική πρεσβεία για την καθιέρωση του βραβείου. Η καλή δημοσιογραφία δεν πρόκειται να πεθάνει, ανέφερε ο Στ. Τζίμας, παρά τα δύσκολα χρόνια που περνάει, καθώς η ανάγκη του πολίτη για ποιοτική ενημέρωση δεν πρόκειται να εκλείψει. Δίνοντας μια συμβουλή προς τους νέους δημοσιογράφους, ο κ. Τζίμας τους προέτρεψε να μπουν στον χώρο αν τους αρέσει η έρευνα, αλλά με γνώσεις και παιδεία μέσω της λογοτεχνίας και της Ιστορίας. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του σε αυτή τη μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου, ειδικά τον παρευρισκόμενο διευθυντή του ΑΠΕ – ΜΠΕ Μ. Ψύλλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:55