18/11/2019 06:54:31

Δύσκολα Χριστούγεννα για τη Ryanair

Ryanair: 20% έκπτωση σε πάνω από 500.000 θέσεις - Media

Σε αναγνώριση των συνδικάτων των πιλότων σκέφτεται να προχωρήσει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair για να αποφύγει επιπλέον αναταράξεις με πιθανές καθυστερήσεις πτήσεων κατά την περιζήτητη περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την εταιρεία η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί κληθείσα να πληρώσει τεράστια ποσά αποζημιώσεων  από τις μαζικές ακυρώσεις πτήσεων μετά από προβλήματα με τις άδειες των πιλότων της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία έχει αποστείλει επιστολές στις ενώσεις διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, καλώντας τες σε διάλογο για την αναγνώριση των εργατικών τους συνδικάτων.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τους πιλότους που πετούν σε ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς στην Ιρλανδία κι αλλού.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δύο ημέρες τα διεθνή μέσα μετέδιδαν πως ο πρώτος γύρος απεργιών της Ryanair Holdings Plc, ο οποίος ξεκίνησε από την Ιταλία κινδύνευε να εξαπλωθεί εκτός ιταλικών συνόρων με τους εργαζόμενους σε Ιρλανδία και Γερμανία και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης να δρομολογούν αντίστοιχες στάσεις για να ασκήσεις πρόσθετες πιέσεις στον αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν τα μέλη της Ένωσης Πιλότων των Αερομεταφορέων στην Ιρλανδία θα απεργήσουν για μια ημέρα στις 20 Δεκεμβρίου για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της εταιρείας να αναγνωρίσει το εργατικό συνδικάτο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ιταλικό πλήρωμα, σχεδιάζοντας τετράωρη στάση εργασίας σήμερα 15 Δεκεμβρίου.

Όσο για τα πληρώματα αέρος της Γερμανίας δηλώνουν πώς βρίσκονται σε στάση αναμονής και ενδέχεται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας «ανά πάσα στιγμή» χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ημερομηνία.

 «Στόχος μας είναι να αρχίσουμε τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις με τη Ryanair» σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου μήνα δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου εργαζομένων Cockpit Vereinigung, Ilja Schulz σε δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη.  Τα σωματεία αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας στη Ryanair, αμφισβητώντας το επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλού κόστους που βοήθησε την ιρλανδική εταιρεία να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης.

Παρότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει ομάδες εργαζομένων για να συζητήσει μαζί τους τα διάφορα θέματα εργασίας, οι πιλότοι σε όλη την Ευρώπη ζητούν ομόφωνα την δική τους εκπροσώπηση.

Η συνδικαλιστική αναταραχή θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναβολές στις πτήσεις την ώρα που διανύουμε την καυτή περίοδο των Χριστουγέννων, δίνοντας στη Ryanair μια γεύση από τα θέματα που απασχολούν εδώ και χρόνια την Lufthansa.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Michael O'Leary έχει επανειλημμένα αντισταθεί στις προσπάθειες των εργαζομένων να αποκτήσουν εκπροσώπηση μέσω των συνδικάτων. Εν μέσω της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, ο αερομεταφορέας επαναφέρει τον Peter Bellew ως επικεφαλής μετά από μια στάση στη Malaysia Airlines Bhd για την επιδιόρθωση των εργασιακών σχέσεων.

Η απεργία της 15ης Δεκεμβρίου των πιλότων της Ιταλίας θα αποτελέσει την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Ryanair. Σύμφωνα με τον Schulz, το 95% των πιλότων που ψήφισαν στην τόσο στην Ιρλανδία όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τάχθηκαν υπέρ της εργασιακής δράσης. Οι υπάλληλοι έχουν δημιουργήσει τοπικά εργατικά συνδικάτα σε Ισπανία, Σουηδία,  Πορτογαλία και  Κάτω Χώρες.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να σταματήσει την απεργία η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας έστειλε ένα γράμμα στα πληρώματα της Ιταλίας, προειδοποιώντας τους ότι θα υποσκελίσουν τις προσπάθειές τους για αυξήσεις μισθών σε περίπτωση που πράγματι προχωρήσουν σε απεργίες, τονίζοντας ότι το παραπάνω θα συμβεί αν συμμετάσχει στην εταιρεία έστω κι ένα μέλος του πληρώματος.

Ωστόσο η απειλητική επιστολή παραβίαζε το ιταλικό σύνταγμα γι αυτό και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας χαρακτήρισε ντροπιαστικές τις προσπάθειες εκφοβισμού της εταιρείας που είχαν ως στόχο να σταματήσουν την απεργία των πιλότων.

Πηγή: insider

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.