10/12/2018 12:14:35

Υπουργός Άμυνας ΠΓΔΜ: Είναι για γέλια ότι έχουμε βλέψεις στην Ελλάδα

Υπουργός Άμυνας ΠΓΔΜ: Είναι για γέλια ότι έχουμε βλέψεις στην Ελλάδα  - Media

 

«Κανείς στην πΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι για γέλια. Μόνο σαν τουρίστες μπορεί να καταλάβουμε την Ελλάδα όταν ξεχυθούμε στις ελληνικές παραλίες», δήλωσε στον Guardian  η Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι: «Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχουν εξελίξεις, οι άνθρωποι δεν περιμένουν να λυθούν τα πάντα αύριο, αλλά αναμένουν πρόοδο επειδή έχουμε κολλήσει εδώ και 1ο χρόνια. Αυτό που θα συμβεί είτε θα εμπνεύσει είτε θα απογοητεύσει τα Βαλκάνια».

Η Σεκερίνσκα σημειώνει ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ, η οποία μετρά μόλις 6 μήνες ζωής, αποτελεί μία από τις λίγες σοσιαλδημοκρατικές επιτυχίες στην Ευρώπη και εξηγεί ότι θέλει να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η 26ετής διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα που θα χρησιμοποιεί διεθνώς η χώρα.

Το άρθρο του Guardian συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εμποδίζει από το 2008 την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία από την πλευρά των Σκοπίων κάνει κατάχρηση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, τονίζεται ότι η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί επ΄αυτού και άλλα δύο επιχειρήματα τα οποία είναι η ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 2011 και η απόδοση του ονόματος του Έλληνα πολεμιστή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, ενώ σημειώνεται ότι η Αθήνα φοβάται τυχόν αλυτρωτικές εδαφικές φιλοδοξίες της πΓΔΜ στην περιφέρεια Μακεδονίας.

Κάνοντας μία αναδρομή στην πολιτική κρίση που βίωσαν τα Σκόπια μέχρι την ανάληψη της εξουσίας του κόμματος των σοδιαλδημοκρατών τον Ιούνιο, ο Guardian αναφέρεται στους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση και τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, και επανέρχεται στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Για να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση οι πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι οι στόχοι μας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι ρεαλιστικοί», λέει η Σεκέρινσκα. Αναφερόμενη στην ονομασία της χώρας εξηγεί ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα δεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον βλέπουν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον και δεν απειλεί την ταυτότητα, την υπερηφάνεια ή τα εθνικά χαρακτηριστικά μας». Τέλος, όσον αφορά στην Αθήνα, η Σερένισκα είπε: «Θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη μακεδονική ταυτότητα. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη».  

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε διατεθειμένος να χτίσει μία «γέφυρα» φιλίας με την Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να διευκολυνθεί η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας είπε ότι είναι «ένα ευαίσθητο θεμα και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για τους Έλληνες πολιτικούς. Παράλληλα υπογράμμισε τη βούλησή του, «να προσπαθήσουμε να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να ενθαρρύνουμε την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.