search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:55
MENU CLOSE

Ανώνυμος

17.11.2011 12:18
Ανώνυμος  - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Μια κλασική ταινία, που καταθέτει τη δική της εκδοχή για το έργο και την προσωπικότητα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Μια κλασική ταινία, που καταθέτει τη δική της εκδοχή για το έργο και την προσωπικότητα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Μέσα από ίντριγκες, δολοπλοκίες συγκρούσεις και διαρκώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες για το θρόνο της Αγγλίας, ξεπροβάλλει η προσωπικότητα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Του Κόμη Ντε Βερ ή αλλιώς Γουίλιαμ Σαίξπηρ, που σύμφωνα με την ταινία χρησιμοποιούσε τη ζωή του στην Αυλή ως πρόφαση προκειμένου να «κυοφορήσει» τα αριστουργήματά του.

Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ.

Πρωταγωνιστούν: Ριφ Ίβανς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζόλι Ρίτσαρτσον, Ντέιβιντ Θιούλις, Ντέρεκ Τζάκομπι.

Στην κυριολεξία μια «τρομοκρατική» ταινία, με την έννοια ότι θέτει μια σειρά προβλημάτων γύρω από τα περίφημα έργα του θρυλικού Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Ποιος πράγματι ήταν ο εν λόγω συγγραφέας, που μαζί με τον Όμηρο και τον Δάντη θεωρούνται οι πυλώνες της παγκόσμιας λογοτεχνίας; Ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή μήπως πίσω από τη «μάσκα» του Σαίξπηρ κρυβόταν άλλος συγγραφέας τεράστιου φυσικά βεληνεκούς, που αναγκάστηκε να υιοθετήσει ψευδώνυμο προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμια και τους τίτλους του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην Αγγλία της ελισαβετιανής περιόδου, ο κοσμογυρισμένος και πολυγραφότατος διανοούμενος Κόμης Ντε Βερ πέφτει στη δυσμένεια της Βασίλισσας και αποφασίζει να αγωνιστεί παρασκηνιακά προκειμένου να πάρει πίσω τα κεκτημένα του. Όμως, ο Ντε Βερ συνδέεται με τη Βασίλισσα και με ένα άλλο αποτρόπαιο μυστικό, που φυσικά σύντομα θα βγει στην επιφάνεια, θα αναστατώσει τους πάντες και θα φέρει τον Κόμη σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς λίγες ημέρες αργότερα θα πέσει θύμα εκβιασμού. Παράλληλα, διαλέγει έναν ταλαντούχο ηθοποιό, προκειμένου να τον βάλει ως «βιτρίνα», για τα φιλόδοξα θεατρικά έργα που ετοιμάζει. Όπως καταλαβαίνετε, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να απαντήσει στον διαχρονικό προβληματισμό που είχε – και ακόμη ισχύει – ως επίκεντρο την αυθεντικότητα της προσωπικότητας του Σαίξπηρ. Ο Έμεριχ υποστηρίζει, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών (Όρσον Γουέλς, Τσάρλι Τσάπλιν, Μαρκ Τουέιν και ειδικά ο Σίγκμουντ Φρόιντ), ότι τελικά πίσω από τη βιτρίνα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ κρύβονταν ο Κόμης Ντε Βερ, ο 17ος Κόμης της Οξφόρδης. Η αυθεντικότητα στην αναπαράσταση της εποχής, ο ρεαλισμός και πάνω από όλα οι σκοτεινές, αδίστακτες και τελικά «αιμοχαρείς» ίντριγκες που κυριαρχούσαν και «σκέπαζαν» τα πάντα στη Βασιλική Αυλή μπαίνουν στο επίκεντρο της ιστορίας, που δεν χάνει τον στόχο της, αλλά προσπαθεί να αποδείξει την πλαστοπροσωπία, που αφορούσε σε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτισμού. Πειστική η ιστορία (μεγάλο μέρος της ξετυλίγεται μέσα σε σκιές και στο ημίφως), φροντισμένη σε όλες τις λεπτομέρειες η σκηνοθεσία και πάνω από όλα οι ερμηνείες των ηθοποιών, που δείχνουν να έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τους ρόλους τους. Μια γνήσια αυθεντική φιλολογική ταινία που θα προβληματίσει και θα συζητηθεί. Τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα και σας προτρέπουμε να θαυμάσετε την υποκριτική μεστότητα της υπέροχης Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Στην κυριολεξία παίζει με τα ημιτόνια της υποκριτικής.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:55