search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:47
MENU CLOSE

Αλ. Χαρίτσης: Επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ από τις συμφωνίες με την ΕΤεπ

17.12.2017 07:50
Χαρίτσης: Στρατηγική νίκη απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού η Συμφωνία των Πρεσπών - Media

 

Οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤεπ) για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, με αφορμή δημοσιοποίηση στοιχείων της Ετεπ.

Αναλυτικότερα ο κ. Χαρίτσης στην δήλωση του αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στρατηγικός εταίρος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να διοχετεύσουμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και να χρηματοδοτήσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η χώρα. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά, το 2017 η συνεργασία με την Τράπεζα έχει αποφέρει στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε προγράμματα όπως ο απευθείας δανεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, η στήριξη των δήμων και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι και η γρήγορη ενεργοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ από τη χώρα μας που μας έφερε στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου, με συμβάσεις που μεταφράζονται σε 5,5 δισ. ευρώ νέες επενδύσεις. Τέλος, για την επόμενη τριετία δρομολογούμε με την ΕΤΕπ ένα pipe line έργων ύψους 7 δισ. ευρώ που αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, να πυροδοτήσει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ετεπ, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που έχουν αξιοποιήσει το Σχέδιο Γιούνκερ και αφορούν σημαντικές υποδομές αλλά και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων βρίσκεται η Ελλάδα.

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αυτήν την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) ανακοίνωσε ότι αναμένεται να κινητοποιήσει 256,1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Οι συμφωνίες που εγκρίνονται βάσει του ΕΤΣΕ αφορούν συνολική χρηματοδότηση ύψους 51,1 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη μέλη. Περίπου 539.600 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Τον Δεκέμβριο, οι πέντε πρώτες χώρες κατά σειρά επενδύσεων, ανάλογα με το ΑΕΠ είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την έγκριση του κανονισμού για την παράταση της λειτουργίας και την ενίσχυση του ΕΤΣΕ, του κεντρικού πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, αναφερόμενος στην σημασία του ΕΤΣΕ για την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ επισήμανε ότι οι υποστηριζόμενες από το ΕΤΣΕ επενδύσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα θα αυξήσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,7 % και θα δημιουργήσουν περίπου 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2020.

Σήμερα, χάρη στο ΕΤΣΕ 2.0, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Το επενδυτικό σχέδιο είναι ιδιαίτερα επιτυχές όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, καθώς αναμένεται ήδη 539.000 μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους.

Η συνεργασία Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα έτη 2016 και 2017 συμφωνήθηκαν με την τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία, μέσα στο 2017.

Ειδικότερα, όπως εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη οι συμφωνίες της ΕΤεπ για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικές για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση. Με τις συμφωνίες αυτές εξασφαλίζεται ρευστότητα στις επιχειρήσεις αυτές που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και εκτιμάται ότι η ανάκαμψη τους θα συμβάλει σημαντικά στην βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:46